Δηλώσεις υπουργών μετά το διάγγελμα

Δηλώσεις υπουργών μετά το διάγγελμα

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίλημμα του δημοψηφίσματος και το τι σηματοδοτεί αυτό μίλησαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ελληνικός λαός θα καταψηφίσει τις βάρβαρες προτάσεις των θεσμών δήλωσε,εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι. Θα στηρίξει μια υπερήφανη εθνική κοινωνική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Λαφάνης αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Δείτε τις δηλώσεις Λαφαζάνη:

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε απόψεο υπουργόςΕπικρατείας Νίκος Παππάς.
 
«Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών  στο τραπέζι  η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

 
Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
 
Δείτε τις δηλώσεις Παππά: 
«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες. Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο.

Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αληθεύει ότι η κ. Μέρκελ είπε το δημοψήφισμα να είναι ευρώ ή δραχμή, ο κ. Παππάς είπε: «Επαναλαμβάνω, όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με την διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

«Παραμένουμε στο ευρώ, στην Ευρώπη, διεκδικούμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική», δήλωσε, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε «όχι προφανώς» στην τελική απόφαση των θεσμών, γιατί, όπως τόνισε, δεν ήταν βάση για μια τίμια συμφωνία. Σημείωσε πως το «ότι θα μιλήσει ο λαός σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει μόνο μια οικονομική πολιτική και ότι οι εκλογές σημαίνουν κάτι». «Αυτό», συνέχισε, «σημαίνει σεβασμός στις δημοκρατικές παραδόσεις της ηπείρου».

Δείτε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου:

Ερωτηθείς εάν μεταφέρεται η ευθύνη στον λαό με το δημοψήφισμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι σεβασμός στον λαό και τη δημοκρατία, ότι πρέπει να υπάρχει μια πρωτογενής πολιτική απόφαση απέναντι σε ένα δίλημμα που είναι πάρα πολύ ισχυρό και που θα καθορίσει το ίδιο το μέλλον του λαού μας». Το «όχι», είπε, σημαίνει εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας, σημαίνει «όχι» στο τέλμα αργού θανάτου. «Το δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», αλλά «όχι» σε μια συμφωνία που καταβαραθρώνει τη χώρα σε μια σπείρα αργού θανάτου». Υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να έχουμε μια τίμια συμφωνία, για να μπορέσει η χώρα να μείνει στην Ευρώπη χρειάζεται πράγματι η απόφαση του λαού να είναι τέτοια που να δίνει ηχηρό όχι στους εκβιασμούς».

«Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός κι είναι μια ευκαιρία να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τα παιδιά του και πώς θέλει την πατρίδα του», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης. Είπε ότι αν ο λαός αποφασίσει να δεχτεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα το σεβαστεί. Σημείωσε ότι «το ερώτημα απευθύνεται από την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, δεν απευθύνεται από τους δανειστές σε έναν υπόδουλο λαό». «Εγώ», είπε, «δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την πρόταση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

Ερωτηθείς εάν στο ενδεχόμενο του «ναι» η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο, τόνισε πως «όχι, θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τους καλύτερους όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους». Για το εάν ξέρει ο λαός τα υπέρ και τα κατά, είπε ότι θα τα μάθει και τα ξέρει και τα ξέρει όλα, παρακολουθεί το βάσανό του επί 5 χρόνια». Για το εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, απάντησε: «φυσικά».

«Το ερώτημα είναι ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών και η απάντηση είναι προφανής για όλους μας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης. Είπε ότι είναι μια μέρα περηφάνιας και για την Ελλάδα και για τον λαό μετά από αυτά που έχουμε ζήσει 5 χρόνια λιτότητας, με έναν αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά και τη χώρα μας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε από τον ελληνικό λαό ούτε από την Ευρώπη και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο που μετέχουμε», πρόσθεσε.

«Ο λαός», συνέχισε, «είναι υπερήφανος λαός, είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τις δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα». Ερωτηθείς εάν οφείλουν οι πιστωτές να αφήσουν ανοικτές τις τράπεζες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Αυτό τους έλειπε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή