ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα (LIVE)

voylh-syzhth
vry3elles-eu
vry3elles-eu--2
_1--7
ntaiselkontino
jeroenprofildaxtylo
tsiprasroloiiii
ip_709120_sy
voulixamos
vouligenikodimopsifisma
Στις κάλπες θα κληθούν την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου οι πολίτες καθώς εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Υπερ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 178 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή), ενώ κατά ψήφισαν 120 βουλευτές (ΝΔ, Το Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ). Απόντες ήταν οι βουλευτές, Γιώργος Γαλέος (Χρυσή Αυγή) και Μαρία Αντωνίου (ΝΔ).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν κατά της πρότασης λέγοντας «όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Ναι στην αποδέσμευση από την ΕΕ».

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος το βράδυ της Παρασκευής από τον πρωθυπουργό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το Σάββατο μία δραματική συνεδρίαση του Eurogroup μετά το τέλος του οποίου ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη. Μάλιστα υπήρξε και δεύτερο «μέρος» της συνεδρίασης χωρίς τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Μετά την ολοκλήρωσή του εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν, όπου αναφέρεται ότι «η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».
 
Οι συντάκτες της «Κ» σε Αθήνα και Βρυξέλλες μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις: