Συναγερμός για τις τράπεζες

Συναγερμός για τις τράπεζες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμό, έκπληξη και μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στις διοικήσεις των τραπεζών η απόφαση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της συμφωνίας. Δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση προς τις τράπεζες και δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία ώστε το τραπεζικό σύστημα να είναι σε ετοιμότητα να διαχειριστεί την ανησυχία και τις αυξημένες αναλήψεις που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πυροδότησε στιγμιαία ανησυχία και εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν αργά το βράδυ σε ΑTM τραπεζών για αναλήψεις μετρητών. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφηκε, αργά το βράδυ, ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση στα ΑΤΜ ενώ σήμερα η εικόνα έχει επιδεινωθεί. Σχεδόν παντού υπάρχουν ουρές ενώ οι τράπεζες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναμένοντας κάποιες πρωτοβουλίες που θα εκτονώσουν τις ανησυχίες. Ωστόσο δεδομένης της περιορισμένης δυναμικότητας των ΑΤΜ σε μετρητά είναι διάχυτη η ανησυχία αν το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αναλήψεις των πολιτών μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα μπορεί να ανεφοδιαστεί ο κύριος όγκος των ΑΤΜ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 4.000 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων πολύ μικρός αριθμός μπορεί να ανεφοδιαστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα εκτονώσουν την αναστάτωση θα είναι δύσκολο να παραμείνουν σε λειτουργία τα ΑΤΜ και με ένα τόσο επιβαρυμένο κλίμα να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα τα καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται η αντίδραση των εταίρων και αν θα υπάρξουν κινήσεις και βήματα για την εκτόνωση της κατάστασης. Αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για το αν θα δούμε κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς η κίνηση της Αθήνας εκτιμάται ως κίνηση κλιμάκωσης και όχι προσέγγισης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA. Άλλωστε ένα ατύχημα ρευστότητα, δηλαδή μαζικές αναλήψεις μετρητών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την υπάρχουσα ρευστότητα, μπορεί να προκύψει ακόμα και αν η ΕΚΤ διατηρήσει ανοιχτή τη χρηματοδότηση μέσω ELA.

Αν και τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη ρευστότητα μέσω ELA τουλάχιστον μέχρι την τυπική λήξη του προγράμματος, δηλαδή την 30ή Ιουνίου, υπάρχει ισχυρός αντίλογος για το αντίθετο.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει μέτρα για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή capital controls, που περιλαμβάνουν και την «τραπεζική αργία» (κλείσιμο καταστημάτων για μερικές ημέρες) για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Σημειώνεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και απόφαση της Κυβέρνησης μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο αν η κυβέρνηση αρνηθεί να λάβει τέτοια απόφαση κατηγορώντας το ευρωσύστημα για τη μη χορήγηση ρευστότητας, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν καθώς δεν θα έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να λειτουργήσουν.

Από την ΤτΕ ανακοινώθηκε ότι καταβάλεται κάθε προσπάθεια για την τροφοδοσία των ΑΤΜ με ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή