Εκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ.

Εκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο έχει ετοιμάσει η αστυνομία, γνωρίζοντας τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για τη δημόσια ασφάλεια είτε από το σενάριο να υπογραφεί μια συμφωνία που θα εκληφθεί ως απεχθές μνημόνιο από αναρχικά στοιχεία είτε από την πιθανότητα η κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση των εταίρων, ενδεχόμενο που εικάζεται ότι θα επιφέρει προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών. Κατά πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγιναν τις τελευταίες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να είναι επιχειρησιακά έτοιμη, ενώ κατόπιν εισηγήσεων που δέχθηκε ο κ. Γ. Πανούσης διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ένα έκτακτο σχέδιο για την πιθανότητα γενικευμένης κρίσης.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ήδη από τις 17 Ιουνίου το αρχηγείο της αστυνομίας εξέδωσε έκτακτη εντολή να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα και η 24ωρη προστασία σε σημεία που θεωρούνται δυνάμει στόχοι, όπως η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, όπως και οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογη δε εντολή είναι έτοιμη για τη φύλαξη ακόμη περισσότερων σημείων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια, τα υπουργεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια, έως μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές γερμανικών, γαλλικών, ολλανδικών αλλά και αμερικανικών συμφερόντων.

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο δεν ανησυχεί ως προς το σενάριο να υπογραφεί στις Βρυξέλλες συμφωνία, καθώς οι όποιες αντιδράσεις, ακόμη και αν είναι οξείες, λίγο ώς πολύ μπορούν να προβλεφθούν. Αν κάτι θα είναι πρωτόγνωρο για την αστυνομία, είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και να δημιουργηθούν ουρές αγανακτισμένων πολιτών στις τράπεζες. Γι’ αυτήν ακριβώς την περίπτωση εκπονήθηκε το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την αυξημένη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα κέντρα όλων των μεγάλων πόλεων, αλλά και έκτακτες δυνάμεις που θα βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για να παρέμβουν επί τόπου αν ο μη γένοιτο χρειασθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή