Βουλή: Σενάρια και ερωτήματα στο παρασκήνιο της συνεδρίασης

Βουλή: Σενάρια και ερωτήματα στο παρασκήνιο της συνεδρίασης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που εντός της Ολομέλειας, επισήμως, δημοσίως και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εξελίσσεται η συζήτηση για το δημοψήφισμα, στο παρασκήνιο, στους διαδρόμους και στο Περιστύλιο, μια σειρά από θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων:

Α) Η αναμονή της απάντησης των Θεσμών σε δύο επίπεδα: Πρώτον αν θα δεχθούν το πρωθυπουργικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ως την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Δεύτερον, αν θα αλλάξει εκ μέρους των εταίρων-δανειστών η πρόταση, με την μορφή που εμπεριέχεται στο αίτημα της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης θα έπρεπε να αλλάξουν και το ερώτημα που θα τεθεί στις 5 Ιουλίου. Υπάρχει, συνταγματικά, για τη Βουλή αυτή η δυνατότητα.

Β) Σε συνέχεια του προηγουμένου, ως ερώτημα ετέθη τί μπορεί να γίνει αν οι Θεσμοί αποσύρουν ολοκληρωτικά την πρόταση: «Τότε, θα είναι «παράθυρο» για την κυβέρνηση να «παγώσει» τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος» ελέχθη προς στιγμήν. Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι «το δημοψήφισμα θα γίνει, επειδή ο λαός καλείται να απορρίψει όχι ένα οποιοδήποτε έγγραφο, αλλά το περιεχόμενό του που είναι αποκαλυπτικό των προθέσεών τους».

Γ) Παράπλευρο, παραπολιτικό ερώτημα που είναι αρκετά διαδεδομένο: Υπάρχει βουλευτής της κυβερνώσας πλειοψηφίας που ειδικά σήμερα δεν είναι χαρούμενος; Η απάντηση είναι όχι και η εξήγηση που δίδεται διπλή: Ορισμένοι εκτιμούν ότι η καλή διάθεση πηγάζει από το γεγονός πως με την κίνηση της κυβέρνησης και την αιτιολόγησή της, ικανοποιούνται οι πολιτικές τους θέσεις έναντι των εκπροσώπων του μνημονίου. Αλλοι, πάλι, με καυστική διάθεση σχολίαζαν: «Περισσότερο ανακουφισμένοι παρά απλώς χαρούμενοι είναι: Με το δημοψήφισμα το ναι ή το όχι θα το πουν οι πολίτες. Διαφορετικά, θα ήταν οι ίδιοι αναγκασμένοι να το πουν, εντός Βουλής, κατά την ψήφιση ενός «κατεπείγοντος» γεμάτου σκληρά μέτρα νομοσχεδίου». Ολοι το ανέμεναν για αύριο Κυριακή.

Δ) Δημοφιλές σχόλιο των γαλάζιων στα «πηγαδάκια» ήταν: «Γιατί δεν έχουν τα κότσια να βάλουν σε δημοψήφισμα την δική τους πρόταση; Την πρόταση των 8 δις ευρώ»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή