Η παρέμβαση Καραμανλή και η ανησυχία Σαμαρά

Η παρέμβαση Καραμανλή και η ανησυχία Σαμαρά

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος Τσίπρα, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, «κλείδωσε» η απόφαση να σηκώσει η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το βάρος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που κατά τους δύο ηγέτες αποτελεί το κύριο διακύβευμα της επιλογής του κ. Τσίπρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν, υπογραμμίζοντας τη σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού να υποκλέψει την απόφαση του ελληνικού λαού «συγχέοντας» τους όρους της συμφωνίας με την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά και να εξαναγκάσει τη Ν.Δ. να «ταυτιστεί» σε αυτήν την πορεία με την πλευρά των δανειστών.

Λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κ. Σαμαράς απαντούσε ακριβώς στο πλαστό, κατά τη Ν.Δ., δίλημμα Τσίπρα: «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης, όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας, αλλά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την πατρίδα μας».

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Καραμανλής προέβη στην πρώτη δημόσια πολιτική του παρέμβαση από το 2009, επικρίνοντας ευθέως ως άφρονες τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Ο κ. Σαμαράς, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν έκρυβε την ανησυχία του για την εξέλιξη, ενώ συνεργάτες του παραδέχονταν ότι ο κ. Τσίπρας προέβη στην πλέον απίθανη και γι’ αυτόν τον λόγο εθνικά και οικονομικά επικίνδυνη επιλογή. Στον κύκλο των στενών συνομιλητών του και, αργότερα, στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας που συνεκλήθη εκτάκτως διερευνήθηκαν και οι τρόποι αντίδρασης του κόμματος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Σαμαράς άνοιξε, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, και κύκλο επαφών με τους Σταύρο Θεοδωράκη από το «Ποτάμι» (σ.σ. το οποίο διατηρεί αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες της Ν.Δ. ενώ απέρριπτε, ως κίνηση που δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος αλλά συσπειρώνει την κυβέρνηση, την πρόταση μομφής) και τους Φώφη Γεννηματά και Ευάγγελο Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτές τις συζητήσεις ετέθη και το ζήτημα της υποβολής πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο «παγώνει» η εν εξελίξει κοινοβουλευτική διαδικασία και ξεκινάει, απαραιτήτως, συζήτηση για το εάν διαθέτει ή όχι η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της Βουλής. Απότοκο μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η εκ των πραγμάτων ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή, καθώς η τελική απόφαση περί δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσε να ληφθεί πριν από την προσεχή Τρίτη.

Ωστόσο, όπως είναι κατανοητό, η υποβολή μιας τέτοιας πρότασης θα καθιστούσε τη Ν.Δ. στόχο επιθέσεων από την κυβέρνηση όχι μόνον για άρνηση της προσφυγής στον λαό αλλά και για τις συνέπειες που, πιθανότατα, θα υπάρχουν από τις επόμενες ημέρες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Παράμετρος που, σύμφωνα με όσα συζητούνταν μέχρι τις 20.00 του Σαββάτου, λειτουργούσε αποτρεπτικά για την υποβολή της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Βουλή, πάντως, αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τον κ. Σαμαρά να ηγηθεί του ευρωπαϊκού μετώπου που, με ή χωρίς δημοψήφισμα, συγκροτείται έναντι της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών, εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο την εξομάλυνση των συνθηκών και την αποτροπή ενός ατυχήματος που θα θέσει τη χώρα εκτός στενού ευρωπαϊκού πυρήνα.

Ο ίδιος και οι συνομιλητές του διατυπώνουν, πέραν των σκληρών εκφράσεων για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έντονο προβληματισμό και για το κλίμα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των “θεσμών” ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν από λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά “Ναι ή Οχι στην Ευρώπη”. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ! Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», σημείωσε στη δήλωσή του, ενώ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το μήνυμα που έστελνε η Ν.Δ. ήταν ότι φανερώθηκαν οι πραγματικοί τους σκοποί, που δεν είναι άλλοι από το να εξυπηρετήσουν το λόμπι της δραχμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή