Πολεμικό κλίμα από το «Ποτάμι»

Πολεμικό κλίμα από το «Ποτάμι»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η ώρα να ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές, να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Ελληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο οξύτατος τρόπος που αντέδρασε εξ αρχής ο κ. Στ. Θεοδωράκης στην επιλογή του Αλ. Τσίπρα να αναγγείλει δημοψήφισμα δείχνει και το οριστικό τέλος των ψευδαισθήσεων που υπήρχαν μέχρι την Παρασκευή ότι το «Ποτάμι» θα μπορούσε υπό όρους να διαμορφώσει μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δήλωσή του, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο κ. Θεοδωράκης αποκάλεσε από κοινού τον Αλ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο «ηγέτες του λόμπι της δραχμής» και τους κατήγγειλε ότι ο στόχος τους είναι ένας: «Nα βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό». Εκτοτε, όλες οι παρεμβάσεις τόσο του ιδίου όσο και των στελεχών του «Ποταμιού» δείχνουν και το πολεμικό κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες έναντι της κυβέρνησης, προφανώς γιατί ο κ. Θεοδωράκης αντιλαμβάνεται ότι το δημοψήφισμα και οι εκλογές που πιθανώς θα ακολουθήσουν θα είναι κατ’ ουσίαν μια μάχη για την επιβίωση ή το τέλος του κόμματός του.

Υψηλοί τόνοι

«Δεν είναι η μάχη που θέλαμε, αλλά είναι η μάχη που θα κερδίσουμε», είπε και ο ίδιος, άλλωστε, χθες σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν ενδεκτικά κάποιες από τις παρεμβάσεις που ακούστηκαν, καθώς ουδόλως θυμίζουν τους σαφώς ηπιότερους τόνους που χαρακτήριζαν έως σήμερα το συγκεκριμένο κόμμα.

Ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Δ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει ως εχθρούς και προδότες όσους υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία», ο Σπύρος Λυκούδης μίλησε για «τυχοδιωκτική και επικίνδυνη κυβέρνηση που επί μήνες τώρα επιδίδεται σε μια παραπλανητική και ασύστολη προπαγάνδα», ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλεσε την κυβέρνηση «έναν εσμό που αδιαφορεί αν θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια», ο Γ. Μαυρωτάς κατήγγειλε ότι οι υπουργοί «μιλούν εκ του ασφαλούς, καθώς έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Αθήνα», ενώ ο Ν. Ορφανός, παρουσιάζοντας ένα πόρισμα της ομάδας τεκμηρίωσης του «Ποταμιού», υποστήριξε ότι αν γίνει δεκτή η καταστροφική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι μισθοί ούτε οι συντάξεις τον αμέσως επόμενο μήνα. «Είναι το δόγμα του Γιάνη Βαρουφάκη ότι οι Ελληνες θέλουν αξιοπρέπεια πριν από τις δουλειές», σχολίασε ειρωνικά.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν πολύ καλά ποιο είναι το δίλημμα του δημοψηφίσματος όσο κι αν κυβέρνηση προσπαθεί να το αποκρύψει, κάλεσε τους βουλευτές του να πρωτοστατήσουν στη μάχη που θα δοθεί τις επόμενες μερες στα ΜΜΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή θα κερδηθεί από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας.

«Η απόφαση του κ. Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος, που δεν θα του το συγχωρήσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η Ιστορία», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης και αναρωτήθηκε αν δεν προβληματίζεται έστω ο πρωθυπουργός που την απόφασή του έχει χειροκροτήσει μέχρι στιγμής μόνον η Χρυσή Αυγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή