Μεγάλη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα αναμένονται στις διεθνείς αγορές μετά τις εξελίξεις στην Αθήνα όπως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον λειτουργήσει κανονικά. «Θεωρούμε την τελευταία τροπή των γεγονότων ως ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, καθώς το ερώτημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τίθεται πλέον επισήμως» αναφέρει σε χθεσινό σημείωμα προς τους πελάτες της η Deutsche Bank AG.

Οι αγορές είναι σημαντικά εκτεθειμένες καθώς την περασμένη εβδομάδα, με εξαίρεση τις τελευταίες συνεδριάσεις της, επικράτησε η εκτίμηση πως μια συμφωνία Αθήνας – δανειστών ήταν επικείμενη. Eτσι, οι τιμές των κρατικών ομολόγων, τόσο της ευρωπαϊκής περιφέρειας όσο και των ελληνικών, είχαν ενισχυθεί σημαντικά και δεν έχουν διορθώσει μετά την Πέμπτη. Για παράδειγμα, τα ισπανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τώρα «οι διεθνείς αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν και αιφνιδιασμό και αβεβαιότητα, έναν συνδυασμό που σκοτώνει» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Το γεγονός πως οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει δυσμενή σενάρια που εμφανίζονται πλέον ως πιθανότερα απ’ ό,τι προχθές, είναι εμφανές και από το ότι το 42% των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων περίμενε κάποιο πιστωτικό γεγονός από την Ελλάδα, αλλά όχι και Grexit. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 207 ξένων fund manager με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 562 δισ. δολ. της Bank of America Merrill Lynch κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, έξοδο από την Ευρωζώνη έβλεπε μόνο το 15%, ενώ η πλειοψηφία (43%) περίμενε ομαλή επίλυση της κρίσης. Οσον αφορά τη συμπεριφορά της ελληνικής χρηματιστηριακής και ομολογιακής αγοράς, οι προσδοκίες, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, όπως αποτυπώνονταν σε συζητήσεις μεταξύ παραγόντων της αγοράς, ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξες, με δεδομένο πως δεν υπάρχει ούτε συμφωνία αλλά ούτε και ορατότητα για την οικονομία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επενδυτικοί οίκοι όπως η Credit Suisse, η UniCredit SpA και η Goldman Sachs έχουν προειδοποιήσει με εκθέσεις τους προς τους πελάτες τους, πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι ορατό ενδεχόμενο χωρίς μια συμφωνία με τους δανειστές. Στο επίκεντρο της νευρικότητας αναμένεται, πάντως, να βρεθεί σε κάθε περίπτωση το ευρώ, καθώς εκτιμάται πως αναζωπυρώνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τη συνοχή της Ευρωζώνης. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι έξοδος της Ελλάδας θα αφαιρούσε ένα πρόβλημα από την οικονομική και νομισματική ένωση, βραχυπρόθεσμα θεωρείται σίγουρο πως θα δοκιμαστούν οι στηρίξεις του ευρώ έναντι του δολαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή