Γαλλία: Δυνατή ακόμη η συμφωνία

Γαλλία: Δυνατή ακόμη η συμφωνία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωνε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενδεχόμενο που κατά τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωνε ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης και ο Αυστριακός ομόλογός του Χανς Γιοργκ Σέλινγκ εκτιμούσε ότι το Grexit είναι αναπόφευκτο. Επίσης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε «μια φιλόδοξη προσφορά που προέβλεπε τρίτο πακέτο διάσωσης και αναδιάρθρωση χρέους», για να προσθέσει ότι δεν θα λάβει καλύτερη πρόταση έπειτα από ένα «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Να επανέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μ. Βαλς μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει σεβασμό προς την Ελλάδα και προς τη Δημοκρατία, αλλά και σεβασμό προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε… ότι μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή», είπε. Παρεμφερές ήταν και το μήνυμα του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως εξακολουθεί να είναι ανοιχτή η πόρτα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Εξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική τόσο για τους Ελληνες «που δεν φταίνε σε τίποτα» όσο και για την Ευρωζώνη, προειδοποίησε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich. Κατά τον κ. Φάιμαν, πρέπει να εξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ενώ δεν θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωνε χθες ότι η Ευρωζώνη «θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε μετάδοση» της ελληνικής κρίσης, παρόλο που τους τελευταίους μήνες επαναλάμβανε συνεχώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξάπλωση της κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα «θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες τις επόμενες ημέρες» και πως η χώρα παραμένει «μέλος της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, κατά τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «μοιάζει πλέον σχεδόν αναπόφευκτη». Μιλώντας στην εφημερίδα Die Presse, ο κ. Σέλινγκ εκτίμησε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι δυνατή μόνο αν η Ελλάδα ζητήσει να εγκαταλείψει την ίδια την Ε.Ε. και αν συμφωνήσουν τα υπόλοιπα μέλη με αυτό το αίτημα. Ωστόσο, o Aυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Εβαλντ Νοβότνι, εκτίμησε ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραίτητα αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τέλος, τρίμηνη παράταση ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ζήτησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή