Σύσκεψη αρχηγών στην καγκελαρία

Σύσκεψη αρχηγών στην καγκελαρία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί δεν καταδέχονται να συναντηθούν ούτε καν όταν βρίσκονται όλοι μαζί σε ξένες πρωτεύουσες, οι πρόεδροι των κομμάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου θα βρεθούν σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στην καγκελαρία, με σκοπό να ενημερωθούν από την Αγκελα Μέρκελ για το ελληνικό φιάσκο.

Μαζί με τους αρχηγούς θα είναι και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων. Στη συνέχεια, η καγκελάριος, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ενδεχομένως ο αρχηγός του CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) Χ. Ζέεχοφερ, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Tο απόγευμα θα συναντηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων – πάντα με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Είναι μία κίνηση στην οποία προβαίνει σπάνια η κ. Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει στους 18 μήνες της τρέχουσας θητείας της. Η καγκελάριος παρακολούθησε -όχι ζωντανά- την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, από την οποία, σύμφωνα με τη δική της οπτική, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια καλύτερη συμφωνία στο τραπέζι ώς την Τρίτη. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ χωρίς να υποστούν τις συνέπειες που υπόκεινται όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη», λέει στην «Κ» ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, βουλευτής του CDU και υπεύθυνος του τομέα Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Ο κ. Ρέμπεργκ χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευνοϊκές» για την Ελλάδα τις προτάσεις των θεσμών. Mιλώντας με ευθύτητα που υποδηλώνει την οργή που υπάρχει προς την Αθήνα στο κόμμα του, τονίζει ότι «σε μία νομισματική ένωση η εθνική αυτονομία τελειώνει όταν χρειάζεται να πληρώσουν άλλοι γι’ αυτήν».

Στο σημερινό συμβούλιο των αρχηγών, η καγκελάριος αναμένεται να αναλύσει στους συνομιλητές τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και τα βήματα που ακολουθούν. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι η πιθανή ζημία που θα υποστεί το γερμανικό Δημόσιο σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της. Εκτός από τα δάνεια (διμερή και μέσω του EFSF), υπάρχει και η τεράστια έκθεση της Bundesbank στην Ελλάδα μέσω του συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης (του Target-2). Ηδη, οι συνήθεις ύποπτοι -η εφημερίδα Bild, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΑfD- έχουν ανακινήσει το ζήτημα των πιθανών απωλειών, ενώ υπάρχει και σχετική γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα του CSU.

«Ενδειξη αδυναμίας»

Ο Αντονι Χόφραϊτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, που θα παραστεί αύριο στη συνάντηση στην καγκελαρία, δηλώνει στην «Κ» ότι ο σκοπός της κ. Μέρκελ είναι «να μας πείσει ότι δεν ευθύνεται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων» και τονίζει ότι έπρεπε να έχει δοθεί παράταση στο πρόγραμμα τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα. Ωστόσο σημειώνει ότι το ερώτημα θα έπρεπε να αφορά την παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη και θεωρεί ότι η απόφαση του κ. Τσίπρα είναι «ένδειξη της αδυναμίας του και της διαίρεσης που υπάρχει στο κόμμα του».

Οσο για τη μέρα μετά το δημοψήφισμα, η αίσθηση στην καγκελαρία είναι ότι ένα «ναι» θα αλλάξει το κλίμα, αλλά ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα αφορούν νέο πρόγραμμα. «Η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτή», σημειώνει ο κ. Ρέμπεργκ για την εποχή μετά τις 6 Ιουλίου. «Το τρέχον πρόγραμμα όμως λήγει την Τρίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή