Καθ’ υπέρβασιν αλλαγή του πλαισίου

Καθ’ υπέρβασιν αλλαγή του πλαισίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η αιφνιδιαστική της απόφαση, η οποία βάλλεται από τη Ν.Δ. ως «θεσμικός εκβιασμός».

Χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία προκηρύσσεται το δημοψήφισμα για την 5η Ιουλίου. Γίνεται έτσι υπέρβαση του νομικού πλαισίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων από την ημέρα επικύρωσης της απόφασης από τη Βουλή.

Οι προθεσμίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι ασφυκτικές, όχι μόνο για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα οργάνωσής του. Για παράδειγμα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις εκλογικές διαδικασίες τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να τυπωθούν και να έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών στις περιφέρειες εντός των επόμενων 48 ωρών. Ταυτόχρονα πρέπει να αποσταλούν και οι εκλογικοί κατάλογοι, που συνήθως χρειάζονται 10-15 ημέρες προετοιμασίας. Επιπλέον, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει το κόστος διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος περί τα 110 εκατ. ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει τα εκλογικά προβλήματα, η κυβέρνηση προετοίμαζε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμενόταν να αναρτηθεί αργά χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις τελευταίες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφορευτικών επιτροπών θα ορίζεται ότι καλούνται τα ίδια άτομα στις ίδιες θέσεις. Η κανονική διαδικασία είναι η αποστολή προσκλήσεων σε υποψήφια μέλη εφορευτικών επιτροπών και σε δικηγόρους για να παραστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, με δυνατότητα άρνησης με βάση συγκεκριμένα κωλύματα, έτσι ώστε να αντικατασταθούν. Αυτή τη φορά όλα αυτά παρακάμπτονται με κίνδυνο εκτεταμένες απουσίες την ερχόμενη Κυριακή.

«Οι μοιραίοι που μας κυβερνούν, αποφάσισαν να καταλύσουν το κράτος δικαίου, που υπήρξε μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Είναι αδιανόητο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αλλοιώνονται πάγιοι κανόνες διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων. Τι κι αν υπάρχει Σύνταγμα, τι κι αν υπάρχουν προθεσμίες, τι κι αν υπάρχουν αρμόδια όργανα. Δε βαριέσαι», σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, κάνοντας λόγο για «τον πιο επικίνδυνο και ανεύθυνο πρωθυπουργό που γνώρισε η χώρα».

Επισυνάπτεται ολόκληρη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή