Ολάντ και Ρέντσι προειδοποιούν για το διακύβευμα

Ολάντ και Ρέντσι προειδοποιούν για το διακύβευμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αληθινό διακύβευμα του επικείμενου δημοψηφίσματος αποσαφήνισαν χθες σε δηλώσεις τους πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το δίλημμα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή να πάρουν το ρίσκο της εξόδου», διακήρυξε ο κ. Ολάντ, μετά το τέλος της συνεδρίασης ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε εκτάκτως χθες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. «Είναι κυρίαρχη επιλογή» η διενέργεια του δημοψηφίσματος, είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι δημοκρατία, έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει τι προτιμά για το μέλλον του». Επιπλέον επανέλαβε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να συναφθεί η συμφωνία, που θα αναχαιτίσει την οικονομική καταστροφή. Οι δύο πλευρές δεν βρίσκονταν μακριά από μια συμφωνία, όταν η Αθήνα διέκοψε τις συνομιλίες, εξήγησε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο αν υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση».

Οπως αναφέρεται εξάλλου σε μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στο twitter «το θέμα είναι: το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον Τσίπρα, αλλά ευρώ εναντίον δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή».

Το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργασία», υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αποστάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς της έλαβαν και οι χώρες που δοκιμάστηκαν εξίσου από την κρίση. «Απογοητεύτηκα λίγο όταν άκουσα την ελληνική κυβέρνηση να μιλάει για δημοκρατική εντολή. Εμείς το αποδεχόμαστε αυτό, όμως εκείνοι (οι Ελληνες) πρέπει επίσης να αποδεχθούν τη δημοκρατική εντολή που έχει δοθεί και σε άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σάιμον Χάρις, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Ερωτηθείς κατά πόσον η στάση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απάντησε: «Πρέπει να τα ακούσει κανείς όλα στη ζωή». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ισπανία, από την πλευρά της, είναι «μια σοβαρή χώρα και είχε μια σοβαρή κυβέρνηση», της οποίας η πολιτική οδήγησε στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Αυτό που λέμε όλοι ομόφωνα είναι ότι μέχρι απόψε το βράδυ μπορεί ακόμη η Ελλάδα να διαπραγματευτεί», κατέληξε. Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα πάντως εξέφρασε η Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2001. «Η Αργεντινή έχει βρεθεί ακριβώς στην ίδια θέση», σχολίασε βετεράνος πολιτικός της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή