Η επιστολή Τσίπρα για το δεύτερο αίτημα επέκτασης του προγράμματος

Η επιστολή Τσίπρα για το δεύτερο αίτημα επέκτασης του προγράμματος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητά επανεξέταση του αιτήματος παράτασης του ελληνικού προγράμματος, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της την επιστολή του κυρίου Τσίπρα προς τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου και έχει ως εξής: 

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την οικονομική επέκταση του προγράμματος της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου 2015, η Ελληνική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Με σκοπό να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να πάρει αυτήν την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η ελληνική δημοκρατία υπέβαλε στις 27 Ιουνίου 2015, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup ένα αίτημα παράτασης του MAFA, για χρονική περίοδο ενός μηνός, από την ημερομηνία υποβολής του. 

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναξεκινήσουν την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, ευθυγραμμισμένη με την απόφαση του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε, οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος επί των προτάσεων αυτών είναι ένα κυρίαρχο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, απαραίτητο επί του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στις προτάσεις των θεσμών και δεν δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να αιτηθώ από τον κυβέρνησή σας την επανεξέταση της θέσης αυτής επί του θέματος και να υποστηρίξω την αναθεώρηση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας  από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνη με σκοπό την έγκρισή του. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στον κοινό μας στόχο της επίτευξης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής, οικονομικής βιωσιμότητας του χρέους, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Η επιστολή Τσίπρα για το δεύτερο αίτημα επέκτασης του προγράμματος-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή