Το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή λέει το Βερολίνο

Το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή λέει το Βερολίνο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.  Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές χθες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους ότι ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Η θέση των κυβερνητικών εταίρων τόσο στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις –τηλεφωνικά έγιναν και την Κυριακή– όσο και χθες με τους βουλευτές τους ήταν ότι είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού το δημοψήφισμα. «Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης», έγραψε ο κ. Σόιμπλε στους βουλευτές –η επιστολή του είναι στην κατοχή της «Κ»– «ήταν να κερδίσει χρόνο, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του προγράμματος χωρίς να ανταποκρίνεται στους όρους».

Η κ. Μέρκελ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ως κυρίως υπεύθυνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Η Ευρώπη», είπε, «ζει με τους συμβιβασμούς. Κανείς δεν μπορεί να παίρνει το 100% των όσων ζητάει… Η Ελλάδα, όμως, δεν επιθυμούσε τον συμβιβασμό». Η κ. Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ στην Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, τάχθηκε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά υπέρ ενός τρίτου προγράμματος. Νωρίτερα είχε επαναλάβει τη θέση της ότι εφ’ όσον «αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», διευκρίνισε όμως ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει αποτυχία του ευρώ.

Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ είπε ότι το ευρώ δεν θα «αποτύχει εξαιτίας ενός ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά από μια υπονόμευση των κανόνων του κοινού νομίσματος». «Την κυβέρνηση της Αθήνας», πρόσθεσε, «δεν την ενοχλούσαν οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων… Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μεταβάλει μονομερώς τους όρους λειτουργίας της Ευρωζώνης… Θέλει πολιτικά, ιδεολογικά, θα έλεγα, μία άλλη Ευρωζώνη… Μία τέτοια Ευρωζώνη θα είναι ασταθής και θα αποτύχει. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους δικούς μας πολίτες και δεν μπορούμε να το δεχθούμε», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι», απάντησε η κ. Μέρκελ σε ερώτηση εάν μετά ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα θα μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε επανειλημμένως ότι πρόκειται για μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας. Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανάμειξης ή πίεσης στην απόφαση του ώριμου και περήφανου ελληνικού λαού. Επισήμανε, πάντως, ότι ήταν η Ελλάδα που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι «ως φίλος –και εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο– πρέπει να πούμε ποιες ήταν οι εξελίξεις από τον Φεβρουάριο και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες». Αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων της με τον κ. Τσίπρα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι έμαθε για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα και ότι θα έπαιρνε θέση κατά της πρότασης των θεσμών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα. «Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά μετά την εκπνοή του προγράμματος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος», δήλωσε η κ. Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη γερμανική Βουλή για τις εξελίξεις.

Ο κ. Σόιμπλε, στην επιστολή του προς τους βουλευτές της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, αναφέρει ότι η βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Αθήνα «είναι μεγαλύτερη από εκείνη που πήραν πολλά ανατολικοευρωπαϊκά κράτη», στη δική τους προσπάθεια να δημιουργήσουν βιώσιμες οικονομίες. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, η νέα κυβέρνηση «απέτυχε να αξιοποιήσει τον χρόνο που της παραχωρήθηκε για να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις σε όσα μέχρι σήμερα είχαν συμφωνηθεί… Πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει… Οι συνομιλίες χαρακτηρίσθηκαν από πολλές αλλαγές ελληνικών θέσεων και την απόρριψη άλλων μέτρων που προηγουμένως είχε ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή