Δεν αναμένει καμία εξέλιξη πριν από το δημοψήφισμα η Μέρκελ

Δεν αναμένει καμία εξέλιξη πριν από το δημοψήφισμα η Μέρκελ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού της εταίρου, των Σοσιαλδημοκρατών, όπου έκανε ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα, ότι ήταν διατεθειμένη «να πάει πολύ πέρα από τις “κόκκινες γραμμές” της προκειμένου να βρεθεί λύση…». Χθες τόνισε ότι πριν από το δημοψήφισμα δεν αναμένει καμία εξέλιξη. Το παράδοξο είναι ότι η κ. Μέρκελ δεν μίλησε στους βουλευτές της, που είναι εχθρικοί σε κάθε τι συμβιβαστικό ως προς το ελληνικό πρόβλημα. Σε αυτούς απευθύνθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «προς το παρόν».

Ενώ η κ. Μέρκελ υπαινίχθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες ότι η δική της πρόταση ήταν ένα τρίτο πακέτο συνδεδεμένο με αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους, ο Σόιμπλε το αρνήθηκε. Και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε έγγραφο που διένειμε χθες ο εκπρόσωπός του συνδέει ένα τρίτο πακέτο με ελάφρυνση του χρέους. Αλλά ένας στενός συνεργάτης του είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αποδεχθεί την εκταμίευση χρημάτων έναντι όρων (conditionality). «Αυτό ήταν το πρόβλημα από την αρχή και αυτό παρέμεινε ώς το τέλος». Ο κ. Γκάμπριελ είχε δηλώσει προχθές ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να αλλάξει λόγω πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων τον τρόπο λειτουργίας της νομισματικής ένωσης».

Χθες στο Βερολίνο επικρατούσε αμηχανία για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Αθήνας. «Δεν υπάρχει τρόπος να αναστηθεί το 2ο πρόγραμμα που λήγει σήμερα (χθες). Ο,τι και να συζητάμε αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα. Μπορούμε να το περάσουμε πολιτικά χωρίς να έχει κλείσει το δεύτερο», είπε στην «Κ» πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, για κοινοβουλευτικούς, ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και τραπεζίτες είναι το μέλλον των ελληνικών τραπεζών μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. «Τι θα συμβεί αύριο (σήμερα) το πρωί; Υπάρχει νόμος για την εκκαθάριση των τραπεζών στην Ελλάδα; Και ενώ δεν ισχύει ακόμα με εσωτερικό νόμο η οδηγία για την τραπεζική ένωση, πώς θα ρυθμιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των καταθετών;», είπε στην «Κ» ανώτερο στέλεχος μεγάλης γερμανικής εμπορικής τράπεζας. «Πρακτικά βρισκόμαστε εκεί όπου ήμαστε στη Γερμανία το 2008. Σε ελεύθερη πτώση χωρίς δίχτυ προστασίας».

Σήμερα η κ. Μέρκελ θα απευθυνθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο και θα κρατήσει τα χαρτιά της «κλειστά», περιμένοντας την ελληνική πλευρά να εμφανισθεί με μία σαφή πρόταση. «Πρέπει να ξέρουν (σ.σ. οι Ελληνες)», είπε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, «ότι ένα νέο πακέτο θα στοιχίσει πολύ ακριβότερα και ότι οι όροι θα είναι πολύ πιο αυστηροί. Το τελευταίο τετραήμερο στοίχισε όσο πολλοί προηγούμενοι μήνες. Γυρίσαμε στην αρχή. Είναι κρίμα». Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία είναι ότι σε δημοσκόπηση που διεξήχθη, στο ερώτημα «αν αξίζει ο Τσίπρας μία τελευταία ευκαιρία» απαντά αρνητικά το 91%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή