Εξαντλείται το ρευστό στις τράπεζες

Εξαντλείται το ρευστό στις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον οι τράπεζες, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα εξαντλούνται μέρα με τη μέρα, ενώ σταδιακά το όριο των 60 ευρώ την ημέρα ακυρώνεται στην πράξη και αρκετά ATM δίνουν πλέον χαρτονομίσματα μόνο των 50 ευρώ. Ως ερμηνεία δίνεται το γεγονός ότι σε αρκετά ΑΤΜ, λόγω των συνεχών αναλήψεων, τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ εξαντλήθηκαν, μια εξέλιξη που οδηγεί μοιραία σε μείωση του ορίου ανάληψης. Η συρροή πολιτών στα ΑΤΜ συνεχίστηκε και χθες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σύστημα έχασε περί τα 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα ρευστά διαθέσιμα να στερεύουν πλέον δραματικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που το όριο για τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα αναθεωρήθηκε από το αρχικό ποσό των 360 ευρώ στα 240 ευρώ στη συνέχεια, για να περιοριστεί τελικώς στα 120 ευρώ. Η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε τόσο οριακό σημείο, ώστε να εκφράζονται φόβοι για την εξάντληση μέχρι το τέλος της εβδομάδας των ρευστών που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Βασική αιτία αυτού του φαινομένου αποτελεί το γεγονός ότι η ΠΝΠ δεν έχει προβλέψει τη δυνατότητα εισροών στο σύστημα, με αποτέλεσμα ακόμη και κάποιες επιχειρήσεις που έχουν ρευστό, όπως τα πρατήρια ή τα σούπερ μάρκετ, να μη μπορούν να κάνουν κατάθεση στις τράπεζες.

Σήμερα, πάντως, 1.000 καταστήματα τραπεζών καλούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα και θα κληθούν στην ουρά των γκισέ για να εισπράξουν τα 120 ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που δικαιούνται συνολικά για το σύνολο της εβδομάδας και προκειμένου να το εισπράξουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό της σύνταξης, καθώς απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε άλλης τραπεζικής εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από σήμερα και για τις τρεις επόμενες ημέρες, στην ουρά θα περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν μέσα από ένα δίκτυο 1.000 καταστημάτων. Για την αποφυγή εντάσεων, αλλά και για τη διασφάλιση ότι τα καταστήματα θα προσεγγίσουν μόνο συνταξιούχοι, έχουν επιστρατευθεί αστυνομικές δυνάμεις, που θα κάνουν ουσιαστικά ένα είδος ταυτοποίησης στην είσοδο.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι «οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο.

Η τραπεζική αργία και ο περιορισμός της δυνατότητας για τραπεζικές συναλλαγές μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού (web banking) έχει ήδη τις πρώτες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός των οποίων έπρεπε χθες να καταβάλει μισθούς. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τους μισθούς μέσω Ιντερνετ, πολλές από τις οποίες άφησαν απλήρωτο το προσωπικό τους.

Αντιθέτως, ομαλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τράπεζες, έγινε η καταβολή των μισθών από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν κατά κανόνα τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά, μέσα από λογαριασμούς όψεως ή αλληλόχρεους λογιαριασμούς σε μισθοδοτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή