Αλιβιζάτος: Ψευδεπίγραφο το δημοψήφισμα

Αλιβιζάτος: Ψευδεπίγραφο το δημοψήφισμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψευδεπίγραφο στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπως διευκρινίζει μιλώντας στην «Κ», με τον τρόπο που έχει τεθεί το ερώτημα, «ο κόσμος για άλλα θα ψηφίσει και άλλα θα συμβούν στην πραγματικότητα».

Ο καθηγητής τονίζει ότι η «κυβέρνηση γνωρίζει πως αν έθετε ένα ερώτημα “Ναι ή Οχι στο ευρώ”, θα έχανε εκ των προτέρων στο δημοψήφισμα. Ομως και τώρα, πίσω από αυτό το κεκαλυμμένο ερώτημα, διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η κυβέρνηση μας καλεί να ψηφίσουμε “όχι”». Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατέκρινε τη συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής, η οποία λειτουργεί «εμπρηστικά» και όχι κατευναστικά, όπως της επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με όλους τους κανόνες διαφάνειας, ισονομίας, έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασίας, διαβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Αρνήθηκε, μάλιστα, να προβεί σε οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση λόγω της θέσης του ως υπουργού Εσωτερικών μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Οσον αφορά το κόστος του δημοψηφίσματος, εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και προσέθεσε ότι θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα 1,5 με 2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και δήλωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους σχετικούς φορείς συγκοινωνιών για δωρεάν ή έστω μειωμένη χρέωση των υπηρεσιών τους.

Οσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο, ανέφερε ότι θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ των υποστηρικτών του «Ναι» και του «Οχι».

Εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ειδική άδεια, η οποία, βάσει του υπαλληλικού κώδικα, δεν προσμετρείται στις ημέρες της κανονικής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους υπαλλήλους εργάζονται κάτω από πέντε ημέρες την εβδομάδα, όσοι μετακινηθούν από 100 έως 200 χιλιόμετρα θα λάβουν 1 εργάσιμη ημέρα, όσοι μετακινηθούν από 201 μέχρι 400 χιλιόμετρα θα λάβουν 2 εργάσιμες ημέρες, ενώ για μεγαλύτερες μετακινήσεις, εφόσον γίνουν οδικώς θα λάβουν 3 εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εργάζονται πενθήμερο, μέχρι 400 χιλιόμετρα χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας και για μεγαλύτερη απόσταση 2 ημέρες.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους βεβαίωση συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Τέλος, ως προς τη χορήγηση κανονικής αδείας το διάστημα μέχρι τη 10η Ιουλίου, επισημαίνεται ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των προϊσταμένων «με τρόπο που δεν θα αποτρέψει την εύρυθμη και κανονική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, όπως και την άμεση ανταπόκρισή τους στη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή