ΔΝΤ: Μη βιώσιμο σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρέος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερικές ώρες πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαχωρίζοντας την θέση του από τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, με βάση τους υπολογισμούς του Ταμείου το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε κανένα από τα σενάρια που εξετάζονται. Την απόφαση για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης έλαβε χθες το εκτελεστικό του συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ. Με ημερομηνία 26 Ιουνίου, η μελέτη του Ταμείου είναι διαφορετική και πιο αναλυτική από την ευρωπαϊκή εκδοχή της, που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες. Αναμένεται δε να υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ούτως ή άλλως ευρεία αναδιάρθρωση, πιθανώς δε και κούρεμα.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», υπήρξαν ενστάσεις για το αν είναι δόκιμο να δοθεί στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που βασίζεται σε υποθέσεις εργασίας, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα του προγράμματος και βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Φιλανδοί και Γερμανοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς η μελέτη υποδεικνύει ότι θα χρειασθεί σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους. Επίσης, υπήρξε ανησυχία για τη πολιτικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης λίγο πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και φόβοι ότι θα περιπλέξει τη συζήτηση. Ωστόσο, τελικά επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ώστε να υπάρχουν στο τραπέζι με ακρίβεια όλα τα στοιχεία. Το έγγραφο για τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω στο οποίο καλείται να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός είναι η ευρωπαϊκή ανάλυση του Brussels Group. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών επίσης είναι από την ευρωπαϊκή ανάλυση, και σύμφωνα με αυτές της εφημερίδας Guardian το πιο πιθανό σενάριο θέλει το χρέος στο 118% του ΑΕΠ το 2030, όταν ο στόχος ήταν να έχει υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ από το 2022. 

Τη δημοσιοποίηση των πιο αρνητικών προβλέψεων του ΔΝΤ υποστήριξε επικαλούμενους την ανάγκη διαφάνειας ο Αμερικανός εκπρόσωπος αλλά και ο Αργεντίνος εκτελεστικός διευθυντής, ενώ η θέση του Έλληνα εκπροσώπου ήταν επίσης θετική. Όσο για τη διεύθυνση του Ταμείου, αποφάσισε να εισηγηθεί τη δημοσιοποίησή του για λόγους αξιοπιστίας – και για να αποδείξει ότι δεν πιέζει μόνο τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του χρέους. Από το να διαρρεύσει το έγγραφο κατόπιν εορτής, εξάλλου, θεώρησε σκόπιμο να παρουσιάσει εγκαίρως όλα τα στοιχεία καθαρά και με ακρίβεια.

Εξάλλου, το εκτελεστικό συμβούλιο παρέπεμψε τη συζήτηση επί του αιτήματος της Ελλάδας για καθυστέρηση της πληρωμής της για μετά το δημοψήφισμα, καθώς χρειάζεται δουλειά για να προετοιμασθούν τα σχετικά έγγραφα και να γίνει η παρουσίαση της εισήγησης. Για να εγκριθεί η παράταση των δόσεων του Ιουνίου χρειάζεται πλειοψηφία άνω του 50% αν η αποπληρωμή τους γίνει εντός πενταετίας από την έναρξη του προγράμματος και άνω του 70% αν η αποπληρωμή τους γίνει πέραν της πενταετίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι η πληρωμή τους την 30η Ιουνίου θα προκαλούσε εξαιρετική δυσχέρεια στην χώρα και να παράσχει εγγυήσεις για τους πόρους του Ταμείου. Αυτό δεν προβλέπεται να είναι καθόλου εύκολο, αλλά αν πείσει το συμβούλιο η χώρα θα βγει άμεσα από το καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή