Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι υπέρ ΝΑΙ

Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι υπέρ ΝΑΙ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθιστώντας σαφές όμως ότι ένα ΟΧΙ θα αποτελέσει εμπόδιο. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, φέρεται να ενημέρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η διαπραγμάτευση διακόπηκε τη στιγμή που τις δύο πλευρές χώριζε ένα ποσό μόλις 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προχθές είχε ζητήσει «συμφωνία άμεσα», χθες δήλωσε ότι, αν επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε «σε άγνωστο έδαφος». «Αν βγει το ΝΑΙ», συμπλήρωσε, «η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Εναπόκειται στους Ελληνες να απαντήσουν». Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι την Τετάρτη υπήρχε μία ελπίδα για συμφωνία, αλλά ο κ. Τσίπρας τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ΟΧΙ. «Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα για να αντλήσουμε απ’ αυτό τις συνέπειες», εξήγησε ο Ολάντ, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι είναι δύσκολο να γεφυρωθούν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-δανειστών και σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας είναι ενωμένα. Εκτίμησε επίσης ότι το ΟΧΙ δεν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ενώ, αντιθέτως, το ΝΑΙ προσφέρει καλύτερες προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι η ερώτηση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά έγγραφα που δεν έχουν ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, νέα διάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς έδωσε ο κ. Γιουνκέρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε αναφορά του σε μέλη του ΕΛΚ, είπε ότι οι δύο πλευρές τα «έσπασαν» για μόλις 60 εκατ. ευρώ. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Τις δύο πλευρές χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ», φέρεται να είπε. Εμφανίζεται επίσης να άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία, όσο κι αν υποχωρούσαν οι διαπραγματευτές. Ειδικά για τον κ. Βαρουφάκη, είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οδήγησε τους διαπραγματευτές έξω από την αίθουσα, ενώ βρίσκονταν πολύ κοντά στη συμφωνία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι το Παρίσι επιδιώκει να «αποφευχθεί καταστροφή στην Ελλάδα και δυσκολίες για την Ευρώπη και τη Γαλλία». «Εάν επικρατήσει το ΝΑΙ, την επόμενη Δευτέρα θα πιάσουμε δουλειά για μία νέα συμφωνία, εάν επικρατήσει το ΟΧΙ, μπαίνουμε σε άγνωστο έδαφος, σε μία οικονομική κατρακύλα», πρόσθεσε. Μιλώντας χθες στο γαλλικό iTele, ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι «επιδιώκαμε μέχρι την τελευταία στιγμή συμφωνία, ώσπου ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ΟΧΙ».

Τέλος, η Μόσχα, με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, έκανε γνωστό ότι δεν πρότεινε ποτέ στην Ελλάδα να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS. Η δήλωση Σιλουάνοφ έρχεται να διαψεύσει κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, που είχαν «διαφημίσει» τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή