Γ. Κεφαλογιάννης: Πολεμώντας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα

Γ. Κεφαλογιάννης: Πολεμώντας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιώνουν μεγάλες στιγμές. Επιτέλους, θα ζήσουν τη απόλυτη φαντασίωση της ζωής τους. Την κορύφωση του  αγώνα κατά του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστών. Χρόνια τώρα το περίμεναν. Πόσα βράδια «ταξίδεψαν» μαζί με τον Άρη στους κάμπους της Ρούμελης; Πόσες φορές «πολέμησαν» στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα του φασίστες του Μπατίστα; Αρκετά. Τώρα είναι η ευκαιρία. «Ο πιστωτικός στραγγαλισμός αντικατέστησε τα ιμπεριαλιστικά κανόνια»   λέει  ο σύντροφος Λαφαζάνης. «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Take it or leave it.

Για πολλούς αριστερούς της συριζαίϊκης εκδοχής κάθε λέξη, κάθε κίνηση, δική τους ή του «αντιπάλου» πρέπει τούτες εδώ τις μέρες να υπηρετεί το σενάριο των ονείρων τους. Ποιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα μπορεί να  έχει ο αγώνας ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο όταν ένας δημοσιογράφος  αντιπαραθέτει εύλογες απορίες στις απόψεις τους; Κινδυνεύει πραγματικά η Δημοκρατία  όταν ένας πολίτης, καλλιτέχνης,  πολιτικός  προσπαθεί απλώς και μόνο  να αντικρούσει τεκμηριωμένα τα επιχειρήματα τους; Στο μεγενθυμένο κόσμο της δικής τους Αριστεράς οι «αντίπαλοι» πρέπει να είναι αντάξιοι των «ιδανικών» τους. Δοσίλογοι, δολοπλόκοι, υπηρέτες ξένων αφεντάδων. Όσο ταπεινότερα  τα κίνητρα τους τόσο πιο αγνά τα δικά μας.

Το πρόβλημα για αυτή την Αριστερά την επόμενη Κυριακή δεν είναι το «Ναι» ή το «Όχι».  Στο σενάριο των πιο ανεκπλήρωτων ονείρων τους  παραδόξως και τα δύο έχουν την ίδια κατάληξη: την ιστορική δικαίωση τους μέσα από μια νέα Ήττα. Το «Ναι» θα συμβολίσει τη νίκη της «τρομοκρατίας» και της προπαγάνδας της «Τρόικας Εσωτερικού». «Ηττηθήκαμε αλλά δεν υποταχτήκαμε».   «Δεν είμαστε παντός καιρού». Την Δευτέρα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών σαν άλλος Τσε θα αναχωρήσει για τη δική του «Βολιβία» – όση ακόμη τέλος πάντων έχει απομείνει στα αμφιθέατρα των δυτικών  πανεπιστήμιων που θα δίνει διαλέξεις.  Άλλοι είναι αυτοί που  θα καούν στην πολιτική πυρά της «υποταγής»  παίρνοντας επώδυνα μέτρα διασφαλίζοντας της παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. 

Αυτό το «Ναι», βέβαια,  δεν συγκρίνεται με τίποτα  με την  ηδονή που σου προσφέρει ο τρόμος της αναμέτρησης με το μεγαλείο των ηρώων σου. Πως το είπε ο Πρωθυπουργός: «το Όχι είναι χρέος μας στην Ιστορία». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής: πράγματι,  το «Όχι» της επόμενης Κυριακής δεν είναι η ρεβάνς του Εμφυλίου. Το ζήτημα είναι να συμβολίσουμε  την επανάληψη της κατάληξης του. Σημασία έχει η κατεστραμμένη οικονομία, η διχασμένη κοινωνία, ο  ξενιτεμός των νέων  να χάσουν  το παρακμιακό τους περιεχόμενο εφόσον θα γίνουν στο όνομα ενός ιερού σκοπού: τότε του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, σήμερα της «Δημοκρατίας» και της «Αξιοπρέπειας».

Για αυτή την Αριστερά, το ταξίδι έχει σημασία, όχι ο προορισμός. Ο τελευταίος είναι δεδομένος, η Ήττα. Το ταξίδι όμως;  η διαιώνιση της αμφιθυμίας και  της αμφισημίας των όσων βιώνουμε σήμερα; Η διαιώνιση  μιας κουλτούρας ψευδεπίγραφης επαναστατικότητας που θα επιτρέπει στις επόμενες γενιές να ονειρεύονται έναν αγώνα αντάξιο του Βούτση, της Φωτίου, του Φίλη; Η διαιώνιση της αμφισημίας στους Έλληνες για το αν μέσα από το δημοψήφισμα εκφράζεται δημοκρατικά  ένας λαός ή αν στην πραγματικότητα παραποιείται η βούληση του;  Η διαιώνιση της αμφισημίας για το αν η διαδικασία με την οποία  διεξάγεται (ΠΝΠ, ένα ψηφοδέλτιο, πρώτα το Όχι, κτλ)  έχει κάποια σημασία μπροστά στην αξία που έχει αυτή καθαυτή  η διεξαγωγή του;   Η διαιώνιση  της αμφιθυμίας στην ελληνική κοινωνία για το αν τα μέσα που μετέρχεται κανείς για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα  – πανό στο Υπουργείο Οικονομικών, emails στους διοικητές των Νοσοκομείων κτλ- είναι   θεμιτά μπροστά στον ιερό σκοπό του «να εκφραστεί ο λαός»; Για αυτή την Αριστερά  είναι ιστορικά διακυβεύματα αντάξια του κατά πόσο ήταν  κάποτε θεμιτό  να γίνει η πολιτιστική επανάσταση του Μάο ή να μπουν τα τανκς στην Τσεχοσλοβακία στο όνομα της προστασίας του σοσιαλισμού.

Ένας μεγάλος ιταλός δημοσιογράφος, ο Ίντρο Μοντανέλλι, όταν κάποτε ρωτήθηκε τι πρέπει επιτέλους να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τον Μπερλουσκονισμό απάντησε: «θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο του». Δυστυχώς φαίνεται ότι ήταν απαραίτητο η ελληνική κοινωνία προκειμένου να απαλλαγεί μια και καλή από αυτή, τη συγκεκριμένη  εκδοχή της Αριστεράς να κάνει πέντε μήνες τώρα το εμβόλιο της. Την Κυριακή μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος. Ψηφίζοντας ΝΑΙ.

* Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι Βουλευτής Ρέθυμνου της ΝΔ, Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή