«Ενός λεπτού φωνή» για να μείνουμε στην Ε.Ε.

«Ενός λεπτού φωνή» για να μείνουμε στην Ε.Ε.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέμισε Ευρώπη και έστειλε μήνυμα υπέρ του «Ναι» χθες το αμφιθέατρο του ραδιοφώνου 9,84 FM στο Γκάζι, στην εκδήλωση που κάλεσαν 41 πολίτες από ευρύ κοινωνικό και πολιτικό φάσμα με τον γενικό τίτλο «Ενός λεπτού φωνή» για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο οδηγούσε η «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν (που έχει οριστεί ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης), ενώ στις κερκίδες του κυριαρχούσε το πάθος, με έντονα χειροκροτήματα στους ομιλητές που έπαιρναν τον λόγο για περίπου ένα λεπτό, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ψήφου στο «Ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στην κορυφή του ενθουσιασμού η υποδοχή του Πύρρου Δήμα, ο οποίος τόνισε πως «η οικογένειά μας είναι η Ευρώπη. Είμαστε και Ελληνες και Ευρωπαίοι. Ναι στο ευρώ, όχι στη δραχμή». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, τόνισε πως «η παλαβή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδίου για την έξοδο της χώρας από ευρώ – Ε.Ε.» και κάλεσε σε ένα «τίμιο, αποφασιστικό "Ναι" την Κυριακή». Σε πολλές από τις ομιλίες υπογραμμίστηκε πως το «Ναι» στην Ευρώπη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο οικονομικών εκτιμήσεων, αλλά -όπως τόνισε ο Νίκος Βατόπουλος- «η ψήφος στο "ΝΑΙ" θωρακίζει το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα». Ο Απόστολος Δοξιάδης είπε, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας πως «μας απείλησαν με πραξικόπημα, αλλά εμείς δεν χαμπαριάζουμε».

Εντονη ήταν η κραυγή πολλών επιχειρηματιών που ανέδειξαν την ασφυξία των κλειστών τραπεζών και την καταστροφική προοπτική μιας ρήξης με την Ε.Ε. Ο Σωκράτης Πλούσσας, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων τόνισε πόσο απαραίτητη είναι η δημιουργία εντός του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Σε παρεμβάσεις έγινε λόγος για τις ευθύνες και τα λάθη της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα, όπως εκφράστηκε την προηγούμενη πενταετία, αλλά τονίστηκε πως ένα «ΟΧΙ» θα οδηγούσε σε απομόνωση.

Τελευταίος ομιλητής ο Χρήστος Χωμενίδης είπε πως «κανονικά οι Α. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης θα έπρεπε να επιθυμούν να χάσει το "ΟΧΙ", γιατί σε  διαφορετική περίπτωση θα είναι αμφίβολο εάν θα προλάβουν να μπουν στο ελικόπτερο».

Στο δικό της μήνυμα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση τονίζει πως «ο πολιτισμός σε κάθε έκφανσή του είναι η ζωή μας. Και η ζωή μας είναι στην Ευρώπη. Μπορούμε να διαφωνούμε και να είμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη. Στέγη μας είναι η Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή