Ντάισελμπλουμ: Ψευδαίσθηση μια καλύτερη συμφωνία με το «Οχι»

Ντάισελμπλουμ: Ψευδαίσθηση μια καλύτερη συμφωνία με το «Οχι»

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Algemeen Dagblad, υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει θέση στην ευρωζώνη για την Ελλάδα με το «όχι»», αναφέρει τα εξής: Αν οι Έλληνες αποφασίσoυν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής εναντίον του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης, δεν υπάρχει «θέση στη ζώνη του ευρώ» για την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη, στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Είπε, επίσης, ότι ένα «όχι» θα φέρει τους Έλληνες σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ένα «ναι» προσφέρει περισσότερη «προοπτική» για συζήτηση. Αν κερδίσει το στρατόπεδο του «όχι», αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «Grexit».

Ο Ντάισελμπλουμ έχει υποστηρίξει ότι ένα «ΟΧΙ» δεν θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο πακέτο βοήθειας. «Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες: Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία, εάν ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα».

«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολο με το «όχι» στο δημοψήφισμα, δεν είναι μία τίμια ιστορία για τον Έλληνα ψηφοφόρο», είπε.

Το δελτίο ειδήσεων NOS του δημόσιου Τ/Σ NPO2, υπό τον τίτλο «Ντάισελμπλουμ: Με το «όχι» τίθεται ζήτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», μετέδωσε τα εξής: Εάν οι Έλληνες την Κυριακή πουν «όχι» στο δημοψήφισμα για τα ευρωπαϊκά μέτρα διάσωσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχει βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται την Κυριακή».

«Αν θέλουμε να μπει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τάξης, πραγματικά πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα που αντιτίθενται στα καθιερωμένα προνόμια. Το ζήτημα είναι αν ο ελληνικός λαός είναι διατεθειμένος να προβεί σε συμφωνίες για περαιτέρω προγράμματα βοήθειας», είπε και πρόσθεσε ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δημοψήφισμα για το λαό δεν λένε τίποτα σχετικά με την πιθανή έκβαση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έγγραφα δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα και υπό αυτή την έννοια δεν έχουν σημασία.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τώρα δεν γίνονται περαιτέρω συζητήσεις με τους Έλληνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες διαπραγματεύσεις θα ενίσχυαν το επιχείρημα της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι μια καλύτερη διαπραγμάτευση είναι εφικτή, εάν ο λαός την Κυριακή στο δημοψήφισμα ταχθεί υπέρ του «όχι».

Το δελτίο ειδήσεων μετέδωσε ζωντανά το παρακάτω σημείο της ομιλίας του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, στο όποιο ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Εμείς οι πολιτικοί της ευρωζώνης είμαστε μόνο αξιόπιστοι όταν λέμε ότι είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, και εγώ είμαι, όταν η Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί, και επίσης ο ελληνικός λαός, λένε «είμαστε διατεθειμένοι να παραδεχτούμε κάποια δυσάρεστα μέτρα, επειδή έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, με μία οικονομία, ένα κράτος και ένα δημόσιο τομέα που δεν λειτουργούν, και πρέπει να το αποδεχθούμε». Όταν, όμως, λένε «δεν το θέλουμε», τότε όχι μόνο δεν υπάρχει μία βάση για συνέχιση του προγράμματος, αλλά τίθεται και ερώτημα εάν υπάρχει βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα που πραγματικά υπάρχει τώρα».

Σε μικρή συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ομιλία του στο κοινοβούλιο, τόνισε τα εξής: «Το μέλλον της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια του ελληνικού λαού, και έτσι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Εάν είναι θετικό το αποτέλεσμα, είμαστε εξ αρχής διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις για να σωθεί η Ελλάδα, φυσικά με αξιόπιστο τρόπο, στον όποιο μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, φυσικά θα είναι μία πιο περίπλοκη υπόθεση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εύκολα μέτρα για να βγει κανείς από αυτή τη κρίση δεν υπάρχουν. Άρα η απόρριψη των προτάσεων επίσης σημαίνει ότι πιθανώς δεν είσαι διατεθειμένοι να αποδεχθούν δυσάρεστα μέτρα».

Ένας δημοσιογράφος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως ένα ‘ΌΧΙ’ δυναμώνει την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις. Ο Ντάισελμπλουμ απαντώντας στην ερώτηση, είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μια καλή θέση στις διαπραγματεύσεις, έχει πάντα το δικαίωμα να αρνηθεί προτάσεις. Δεν αναγκάζουμε κανένα να δεχτεί ένα πρόγραμμα. Επίσης, ασχέτως με το αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εύκολα και ελκυστικά προγράμματα. Τα προγράμματα είναι έκτακτα προγράμματα και εξ αρχής περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν. Για αυτό τον λόγο θεωρώ την υπόνοια της ελληνικής κυβέρνησης ότι με ένα ‘ΌΧΙ’ το μέλλον θα είναι πιο εύκολο, ότι δεν είναι ειλικρινής για τον Έλληνα ψηφοφόρο».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ένα μέλλον για την Ελλάδα εντός ευρωζώνης με ένα ‘ΌΧΙ’, απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω οριστικά. Λέω μόνο, με κάθε ειλικρίνεια, ασχέτως με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ότι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα που οδηγεί σε μία έξοδο από την κρίση είναι τα ριζικά μέτρα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μία εξαιρετική άσχημη κατάσταση, το ελληνικό κράτος και ο δημόσιος τομέας λειτουργούν εξαιρετικά άσχημα. Εύκολα μέτρα ΔΕΝ θα βοηθήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή