«ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα λένε 49 μέλη ΔΕΠ της Νομικής του ΔΠΘ

«ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα λένε 49 μέλη ΔΕΠ της Νομικής του ΔΠΘ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Θέση υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου πήραν με ανακοίνωσή τους 49 μέλη ΔΕΠ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). «Την Κυριακή η ψήφος μας θα είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πολιτική  και οικονομική συμμαχία, στην οποία ανήκουμε. Δεν διανοούμαστε, αναζητώντας  άλλους συμμάχους, να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα, την ομαλότητα, την ευημερία και τον προσανατολισμό της χώρας μας. Οποιαδήποτε σκέψη για σφάλματα δικά μας και των εταίρων μας καθώς και οποιαδήποτε ερμηνεία του ερωτήματος που τέθηκε προς τον Ελληνικό Λαό δεν κλονίζει το σαφές και απερίφραστο "ΝΑΙ" που θα ψηφίσουμε», υπογραμμίζεται στην δήλωση.

«Παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας καθώς και οποιεσδήποτε τυχόν επιστημονικές ενστάσεις έχουμε ως νομικοί σε σχέση με τις πλημμέλειες του δημοψηφίσματος». 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση:

Τούτες τις κρίσιμες ώρες στις οποίες τίθεται σε αμφισβήτηση η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, που αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτη συνταγματική, πολιτική και οικονομική σταθερά για περισσότερα από σαράντα χρόνια, εμείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ) δεν επιτρέπεται να σιωπήσουμε ούτε να κρυφτούμε. Αντίθετα, αποτελεί χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, στους φοιτητές μας, στους αποφοίτους μας, στην ευρωπαϊκή και εξωστρεφή παράδοση της Σχολής μας, στην κοινωνία της Θράκης και στη χώρα μας να τοποθετηθούμε με όση δύναμη διαθέτουμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης σημαντικότατο μέρος του λαού, οι φοιτητές μας και οι οικογένειες τους επλήγησαν  με βιαιότητα. Κατά τη διαχείρισή της έγιναν λάθη, παραλείψεις, επιδείχθηκε αναποτελεσματικότητα και έλλειψη  εθνικής ομοψυχίας. Για την κατάσταση αυτή η ευθύνη βαρύνει όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και κυρίως αυτές που ανέλαβαν να διαχειριστούν την κρίση, όπως εξίσου και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, πολλές από τις λειτουργίες των οποίων σήμερα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Οι περισσότεροι από εμάς με τον ακαδημαϊκό μας λόγο αλλά και το συγγραφικό μας έργο έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά, ασκώντας κριτική, εντοπίζοντας πλημμέλειες και ελλείμματα. Ωστόσο, στο Δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου το δίλημμα είναι ευρύτερο από την αποδοχή ή μη ενός καταλόγου αναγκαίων μέτρων προσαρμογής, που, άλλωστε, αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Αυτό που διακυβεύεται κατά τη γνώμη μας είναι αν η Ελλάδα θα μείνει οικονομικά και πολιτικά στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, μέσα στην οποία μπορεί αύριο, χτίζοντας συμμαχίες, επουλώνοντας τις πληγές στις σχέσεις της με τα άλλα Κράτη-μέλη που δημιουργήθηκαν από την εκατέρωθεν ρητορεία των τελευταίων μηνών και προσπαθώντας σκληρά, με ομοψυχία και το ελληνικό φιλότιμο να διεκδικήσει καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για μας τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Την Κυριακή η ψήφος μας θα είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πολιτική  και οικονομική συμμαχία, στην οποία ανήκουμε. Δεν διανοούμαστε, αναζητώντας  άλλους συμμάχους, να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα, την ομαλότητα, την ευημερία και τον προσανατολισμό της χώρας μας. Οποιαδήποτε σκέψη για σφάλματα δικά μας και των εταίρων μας καθώς και οποιαδήποτε ερμηνεία του ερωτήματος που τέθηκε προς τον Ελληνικό Λαό δεν κλονίζει το σαφές και απερίφραστο «ΝΑΙ» που θα ψηφίσουμε. Παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας καθώς και οποιεσδήποτε τυχόν επιστημονικές ενστάσεις έχουμε ως νομικοί σε σχέση με τις πλημμέλειες του δημοψηφίσματος. Συμμετέχουμε ενεργά στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να απαντήσουμε στο ένα και μοναδικό ερώτημα: «Εντός Ευρώπης» ή «εκτός Ευρώπης»; Η απάντησή μας είναι καθαρή: «ΕΝΤΟΣ» και η ψήφος μας είναι δυνατή «ΝΑΙ».

Οι υπογράφοντες

Καλαβρός Κων/νος Καθηγητής

Χαραλαμπάκης Αριστοτέλης Καθηγητής

Κωνσταντινίδης Άγγελος Καθηγητής

Ρέμελης Κων/νος Καθηγητής

Μαρίνος Μιχαήλ – Θεόδωρος Καθηγητής

Παύλου Στέφανος Καθηγητής

Σταματόπουλος Στυλιανός Καθηγητής

Παντελίδου Καλλιρόη Καθηγήτρια

Δαλακούρας Θεοχάρης Καθηγητής

Δημητρίου Δημήτριος Καθηγητής

Δημόπουλος Χαράλαμπος Καθηγητής

Τριανταφυλλάκης Γεώργιος Καθηγητής

Μπότσαρης Κων/νος Αναπληρωτής Καθηγητής

Παναγόπουλος Κων/νος Αναπληρωτής Καθηγητής

Κολοτούρος Παναγιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής

Ηλιόπουλος Κων/νος Αναπληρωτής Καθηγητής

Μαστροκώστας Χρήστος Αναπληρωτής Καθηγητής

Δερβιτσιώτης Αλκιβιάδης Αναπληρωτής Καθηγητής

Παπαγεωργίου – Γονατάς Στυλιανός Αναπληρωτής Καθηγητής

Αυγητίδης Δημήτριος Αναπληρωτής Καθηγητής

Χρυσομάλλης Μιχαήλ Αναπληρωτής Καθηγητής

Κιτσαράς Λάμπρος Αναπληρωτής Καθηγητής

Καραγκουνίδης Απόστολος Αναπληρωτής  Καθηγητής

Μπεχρή Γεωργία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Θεοχαροπούλου Ελένη Επίκουρη Καθηγήτρια

Φίλιος Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής

Τσαντίνης Σπυρίδων Επίκουρος Καθηγητής

Συμεωνίδης Δημήτριος Επίκουρος Καθηγητής

Δημήτραινας Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής

Κιοσσέ – Παυλίδου Λευκή Επίκουρη Καθηγήτρια

Δετσαρίδης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής

Κτιστάκις Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής

Στεργιαννίδου Ισμήνη Λέκτορας

Μαντενιώτου Κυριακή Λέκτορας

Σελέκος Πέτρος Λέκτορας

Καστρήσιος Ελευθέριος Λέκτορας

Γρώπα Ρουμπίνη  Λέκτορας

Τσιρωνάς Αθανάσιος Λέκτορας

Χατζηϊωάννου Βασίλειος Λέκτορας

Τσαβδαρίδης Αντώνιος Λέκτορας

Μπαμπινιώτης Δημήτριος Λέκτορας

Θεοδόσης Γεώργιος Λέκτορας

Κατσάς Θεόδωρος Λέκτορας

Παπανικολάου Κυριάκος Λέκτορας

Μπαμπέτας Γεώργιος Λέκτορας

Γιαννόπουλος Παναγιώτης Λέκτορας

Κουτνατζής Στυλιανός – Ιωάννης Λέκτορας

Περάκη Βιργινία Λέκτορας

Σάμιος Θωμάς Λέκτορας