Με κλειστά χαρτιά προς τις κάλπες ο Τσίπρας

Με κλειστά χαρτιά προς τις κάλπες ο Τσίπρας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το κατηγορηματικό μήνυμα εταίρων και δανειστών ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση με την Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη για την επικράτηση του «Οχι». Οι χθεσινές διαφοροποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ, που οδήγησαν στη διαγραφή του κ. Κώστα Δαμαβολίτη από τον κ. Πάνο Καμμένο, προκάλεσαν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά σχετικά νωρίς εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, έντονη φημολογία επιμένει τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει θέμα με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, κ. Σπύρο Σαγιά, ο οποίος φέρεται να έφθασε μέχρι σημείου υποβολής παραιτήσεως, εξαιτίας της διαφωνίας του με τους χειρισμούς σχετικά με το δημοψήφισμα και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το Μαξίμου διαψεύδει αυτή τη φημολογία ως ανακριβή.

Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που είχε εκφραστεί από τον κ. Καμμένο για τη συμπερίληψη στην ελληνική πρόταση προς τους εταίρους περικοπών στις δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις, επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και, υποχωρώντας στην πίεση του κυβερνητικού εταίρου, δήλωσε ότι, όσο περνάει από το χέρι του, δεν πρόκειται να δεχθεί μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες. Παρακολούθησε, δε, απαθής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να δηλώνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, δήλωση που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τον επικεφαλής αριστερού κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (ΑΝΤ1), υπεραμύνθηκε της επιλογής του δημοψηφίσματος, ενώ απέρριψε ότι το «Ναι» ή το «Οχι» αφορούν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. «Βεβαίως και μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να προκόψουμε, να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη», ανέφερε σχετικά. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ευρώ, είπε ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας», για να προσθέσει ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του «Οχι», τόσο καλύτερη συμφωνία μπορεί να διεκδικήσει η κυβέρνηση, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Οσον αφορά την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι εάν επικρατήσει το «Ναι» ο ίδιος θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής της λειτουργίας του Συντάγματος και θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται, χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του. Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, παίρνει πάνω του τη μάχη υπέρ του «Οχι», όπως φάνηκε και από το προχθεσινό διάγγελμά του. Στη σημερινή συγκέντρωση υπέρ του «Οχι» στο Σύνταγμα, την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται ο πρωθυπουργός να απευθύνει χαιρετισμό, όπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση.

Εν τω μέσω όλων αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαιρέτισε τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ως επιβεβαιωτική των θέσεων της κυβέρνησης ότι απαιτείται αναδιάρθρωση/«κούρεμα» του χρέους. Ωστόσο, στην τελευταία πρότασή της προς τους εταίρους η κυβέρνηση αποκλείει το ΔΝΤ από το αίτημά της για ένα νέο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή