Εκκληση καθηγητών τομέων υγείας

Εκκληση καθηγητών τομέων υγείας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή τους στο ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς και δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι δραματικές, δηλώνουν σε κείμενό τους δέκα καθηγητές των τομέων της πολιτικής, της διοίκησης και των οικονομικών της υγείας. Οπως αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν οι καθηγητές Μαίρη Γείτονα, Λυκούργος Λιαρόπουλος, Νίκος Μανιαδάκης, Νίκος Πολύζος, Αρης Σισσούρας, Σωτήρης Σούλης, Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Γιάννης Υφαντόπουλος και Τάσος Φιλαλήθης, μπορεί η οικονομική κρίση μέχρι σήμερα να έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία, κυρίως την ψυχική, ωστόσο δεν έχει επηρεάσει, προς το παρόν, τους δείκτες θνησιμότητας και το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων.

«Από τη Δευτέρα όμως, εάν προκληθεί άτακτη χρεοκοπία της οικονομίας, θα χρεοκοπήσει και το σύστημα υγείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών», τονίζουν οι καθηγητές και εξηγούν: «Πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπερβαίνουν σήμερα το 1 δισ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ που ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2015. Εάν στο άμεσο μέλλον δεν χρηματοδοτηθούν, πολλά εξ αυτών θα πρέπει να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να προμηθεύονται όχι μόνο αναλώσιμα, στα οποία ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις, αλλά και τα εξειδικευμένα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές κ.ά. επεμβάσεις, καθώς και τα φάρμακα, κυρίως δε αυτά για σοβαρές παθήσεις (π.χ., αντικαρκινικά). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η ήδη μειωμένη παροχή θα γίνει ακόμα πιο προβληματική, γιατί οι εταιρείες δεν θα τα προμηθεύουν χωρίς να πληρώνονται. Ακόμα και η τρίμηνη επάρκεια που προβλέπει η νομοθεσία δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί». Οι καθηγητές υπενθυμίζουν ότι σε όποιες χώρες τα τελευταία χρόνια υπήρξε άτακτη χρεοκοπία καταγράφηκε αύξηση των θανάτων κατά 20% και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης από 5 έως 7 χρόνια, και καταλήγουν, «ας μην αφήσουμε να συμβούν όλα αυτά στη χώρα μας. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε ΝΑΙ μόνο για την παραμονή μας στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ και για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή