Αρμαγεδδών το «Οχι» για τις τράπεζες

Αρμαγεδδών το «Οχι» για τις τράπεζες

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις τράπεζες κλειστές, τα χαρτονομίσματα των ΑΤΜ να εξαντλούνται, το φάσμα του «κουρέματος» των καταθέσεων να συζητείται ανοιχτά και την οικονομία σε πλήρη καταστολή από την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την αβεβαιότητα, η επόμενη ημέρα για τη χώρα, την οικονομία και τις τράπεζες διαγράφεται πιο σκοτεινή από ποτέ.

Πέντε μήνες μετά μια διαπραγμάτευση, η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ και έτοιμη να πραγματοποιήσει το αδιανόητο βήμα που θα οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό όλεθρο.

Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΟΧΙ και δεν έρθει η συμφωνία που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πετύχει (ακριβώς όπως διαβεβαίωνε στις πρόσφατες εκλογές για μια πρόταση που δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει δεκτή) τότε η επόμενη εβδομάδα θα είναι Αρμαγεδδών. Οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν, τα ΑΤΜ γρήγορα θα μείνουν χωρίς ευρώ, ενώ τα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης και άλλα καταναλωτικά αγαθά θα γίνουν πολύ έντονα. Οι ελλείψεις σε φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό θα πολλαπλασιαστούν. Μισθοί και συντάξεις δεν θα πληρωθούν και η κατάσταση θα γίνει εκρηκτικά χαοτική.

Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Η σκληρή πραγματικότητα θα οδηγήσει είτε σε μία όπως όπως συμφωνία με τους εταίρους, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο με πολύ σκληρούς όρους, είτε σε πτώση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα σπεύσει να παρακαλέσει για μια οποιαδήποτε λύση.

Ο μέγας κίνδυνος είναι ότι το ΟΧΙ θα ενεργοποιήσει διαδικασίες και αυτοματισμούς που θα οδηγήσουν de facto σε αποκοπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με την Ευρώπη να περιορίζεται σε ανθρωπιστικού τύπου βοήθεια. Σημειώνουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών μέχρι την τελευταία στιγμή διαβεβαίωναν ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη και ότι μετά το ΟΧΙ θα επιτευχθεί εντός 48 ωρών συμφωνία.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι έχουν υπογραμμίσει δημόσια ότι η παρούσα διαπραγματευτική ομάδα είναι πλήρως αναξιόπιστη και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Στην ακραία περίπτωση που με κάποιο τρόπο η υπάρχουσα κυβέρνηση «περάσει» την πολιτική της ρήξης, τότε είναι μονόδρομος η έκδοση νέου νομίσματος. Η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε νομικές ενέργειες (κατάσχεση τραπεζικών μετοχών, κατάσχεση εγγυήσεων κ.λπ.) με την κυβέρνηση να απαντά με την εθνικοποίηση των τραπεζών. Κατόπιν οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα και είναι βέβαιο ότι οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, καθώς πολύ απλά δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα του ευρώ. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 50%, με τις καταθέσεις να χάνουν ανάλογη αξία.

Αποκλεισμένη από τις αγορές η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «κόβει» νέο χρήμα οδηγώντας σε υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα μειώνει αντίστοιχα την αξία των καταθέσεων. Πρακτικά οι καταθέσεις θα χάσουν πολύ γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους. Ολοι όσοι εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στη χώρα θα τις δουν να εξανεμίζονται. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα θα εκτοξευτούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Τα δάνεια δεν θα διαγραφούν. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο όπου κανένας δεν θα πληρώνει κανέναν, τα εισοδήματα θα μειωθούν ραγδαία και η οικονομία θα ισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Θα έχουμε μια κλειστή οικονομία και ένα τραπεζικό σύστημα με τράπεζες ζόμπι, που θα λειτουργεί για πολλά χρόνια με περιορισμούς και υψηλά επιτόκια.

Στην αντίπερα όχθη σαφώς θετικότερες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι επιτελείς των τραπεζών για την περίπτωση που επικρατήσει το ΝΑΙ στο αυριανό δημοψήφισμα. Οπως αναφέρουν, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολιτικές εξελίξεις που θα επέτρεπαν τη γρήγορη προσέγγιση των δύο πλευρών και η βάσιμη προοπτική συμφωνίας θα επέτρεπε άμεσα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ρευστότητα και να αποστείλει χαρτονομίσματα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Ωστόσο από το σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και σίγουρα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν στο τέλος του 2014. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως χρόνια, τονίζοντας ότι ήδη η ζημιά που έχει πραγματοποιηθεί στην οικονομία, στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις στον τουρισμό κ.α. είναι τεράστια και θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.

Εξαιρετικά κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το ζήτημα του αν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι αν υπάρξει γρήγορα συμφωνία τότε η παρτίδα μπορεί να σωθεί και υπάρχουν πιθανότητες ακόμα και να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ή να είναι τέτοιου ύψους που να τα αντλήσουν από επενδυτές, διατηρώντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η ΕΚΤ, υπό την πίεση της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας, να απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και σε επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για μάλλον υπερβολικό φόβο τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια συμφωνία γρήγορα που θα επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή