Πώς έκλεισαν οι πόρτες με Βρυξέλλες

Πώς έκλεισαν οι πόρτες με Βρυξέλλες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες η γραμμή που κυριαρχεί είναι αυτή που τέθηκε από το Βερολίνο και την καγκελάριο Α. Μέρκελ. «Καμία συζήτηση για την Ελλάδα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» είναι αυτό που λένε μια σειρά αξιωματούχων, και είναι αλήθεια ότι μετά την αντίστοιχη απόφαση του eurogroup δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε κανένα επίπεδο τεχνικό ή πολιτικό. Αλλωστε, το κλίμα από την στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα πριν από μία εβδομάδα άλλαξε τελείως στη βελγική πρωτεύουσα, για να φτάσει στο ναδίρ το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, που θεωρήθηκε «σχεδόν εκβιαστικό».

Οργή και έκπληξη προκάλεσαν τα λόγια του Ελληνα πρωθυπουργού σε μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους που παρακολουθούσαν το διάγγελμα της Τετάρτης με «ανοιχτό το στόμα», όπως λένε χαρακτηριστικά στην «Κ». Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατέστρεψαν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να ζητεί νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλει, απαξιώνοντας όλη την προσπάθεια. «Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ, παράλληλα, οργή προκάλεσε η επίρριψη ευθυνών και η σκληρή γλώσσα προς την Ευρώπη για το κλείσιμο τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή. Το διάγγελμα ήρθε ως έκπληξη, καθώς ακόμα και την Τρίτη το βράδυ η Αθήνα έστελνε μηνύματα ότι μπορεί να μεταβάλει τη στάση της για το δημοψήφισμα αν οι εταίροι δέχονταν την ελληνική πρόταση.

Ομως στο κτίριο της Κομισιόν το “game over” είχε μάλλον κηρυχθεί νωρίτερα, από το βράδυ της Δευτέρας, όταν μετά τη συνέντευξη του ρωθυπουργού στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ύστατη ευκαιρία

Εκεί ο κ. Γιουνκέρ εξήγησε ότι η ύστατη ευκαιρία για συμφωνία ήταν μέχρι τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες αργότερα δηλαδή από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αποστείλει επιστολή προς τους Ζ.Κ. Γιουνκέρ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ, αποδεχόμενος την τελευταία πρόταση των θεσμών, να πει «ναι» στο δημοψήφισμα. Σε αντάλλαγμα, θα γινόταν έκτακτο eurogroup πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το οποίο θα εξέδιδε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που περιλαμβάνονται στην απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τον Οκτώβριο του 2015, θα ξεκινούσε νέα χρηματοδότηση μέσω ESM, καθώς και πρόσβαση στα 35 δισ. του πακέτου για την ανάπτυξη της χώρας από την Κομισιόν.

Τα μεσάνυχτα πέρασαν όμως, και η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού δεν είχε φτάσει. Το επόμενο μεσημέρι και ενώ έχει εκπνεύσει για άλλη μία φορά η διορία, η επιστολή από το Μέγαρο Μαξίμου φτάνει. Από τα παραπάνω σημεία το μόνο που περιλαμβάνει είναι το αίτημα για νέο πρόγραμμα και επέκταση μερικών ημερών του υφιστάμενου. Ακολούθησαν δύο έκτακτα eurogroup για να αποφασίσουν ότι η διαδικασία για αίτημα νέου προγράμματος θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, ότι η επέκταση πρακτικά δεν μπορεί να δοθεί και ότι για να συζητηθεί οτιδήποτε πρέπει να έχει γίνει πρώτα το δημοψήφισμα. Πολλοί τώρα λένε ότι ίσως ήταν λάθος που δόθηκε η εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν σε αυτά τα δύο eurogroup. Η αλήθεια είναι όπως περιγράφουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ» ότι το “game over” αφορά στην αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη αλλά πλέον και του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή