ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδεται η διακοπή του ΕΣΠΑ

diapseydetai-i-diakopi-toy-espa-2091652

Σε διευκρινιστική δήλωση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία «είναι ξεκάθαρο ότι οι Κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων δεν προβλέπουν διακοπή τους, άρα είναι ψευδές ότι η επικράτηση του ΟΧΙ θα δημιουργήσει τέτοιον κίνδυνο», προέβη ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, το «ΟΧΙ» αποτελούν τη μοναδική επιλογή για την υλοποίηση προγραμμάτων με ισχυρά θετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα μας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρίτση αναφέρει:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία έκφρασης της λαϊκής βούλησης, θα δώσει ισχυρό μήνυμα σεβασμού της δημοκρατίας και θα επιβεβαιώσει τη θέληση του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια και ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας.
 
Την τελευταία εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας σύνδεσης της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας με σενάρια καταστροφολογίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση και χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων δεν προβλέπουν διακοπή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, άρα είναι ψευδές ότι η επικράτηση του ΟΧΙ θα δημιουργήσει τέτοιο κίνδυνο. Αντιθέτως, το ΟΧΙ στην σκληρή υφεσιακή πρόταση των δανειστών και η διεκδίκηση μιας οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποτελούν τη μόνη επιλογή για την υλοποίηση προγραμμάτων με ισχυρά θετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα μας.
 
Η λιτότητα και η δημοσιονομική ασφυξία ανατρέπουν τα οφέλη των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ, μην επιτρέποντας να υπάρξει χώρος για δημόσιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα πολλαπλασίαζαν το αποτέλεσμα στην οικονομία και την κοινωνία. Προκύπτει δε το οξύμωρο, να υιοθετούνται πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού και την ίδια στιγμή πόροι των διαρθρωτικών ταμείων να δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών αυτών ακριβώς των πολιτικών. Ας το καταλάβουν όλοι ότι η υφεσιακή λογική ανατρέπει τις πολιτικές συνοχής και ακυρώνει τον λόγο ύπαρξης των διαρθρωτικών ταμείων.
 
Το ΟΧΙ αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας στον αγώνα για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας».