Σύγχυση και παράλυση μετά το δημοψήφισμα στην Κουμουνδούρου

Σύγχυση και παράλυση μετά το δημοψήφισμα στην Κουμουνδούρου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων ετών σε πολιτικό, ιδεολογικό και συναισθηματικό επίπεδο βιώνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τους θριαμβευτικούς τόνους των πρώτων ωρών για το δημοψήφισμα, το σοκ στις τράπεζες διαπέρασε τον κομματικό κορμό με συνέπεια την παράλυσή του σε μεγάλο βαθμό.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, κομματικά μέλη και εθελοντές από πολλούς χώρους προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος, ενώ ήταν εμφανής στις κομματικές δυνάμεις η απόσταση, ίσως και η άγνοια που είχαν από τις διεργασίες που συντελούνταν μεταξύ Βρυξελλών – Βερολίνου και Μεγάρου Μαξίμου που οδήγησαν στον περιορισμό των αναλήψεων.

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης και ενώ η κατάσταση ήταν φανερό ότι επιδεινωνόταν, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τα μηνύματα που μεταδίδονταν από το Μέγαρο Μαξίμου προς τα κομματικά στελέχη ήταν η περιγραφή μιας εικόνας διαχείρισης του τελευταίου κύκλου διακυβέρνησης υπό το σημερινό σχήμα. Οι φήμες για νέο κυβερνητικό σχήμα, για παραιτήσεις βουλευτών, για ρήγμα στους ΑΝΕΛ οργίαζαν δημιουργώντας μια εμφανή εικόνα αποσταθεροποίησης. Ενώ τις δύο προηγούμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ο αυτονόητος αναβρασμός της προετοιμασίας για το δημοψήφισμα με δύο τμήματα, το οργανωτικό και το επικοινωνιακό να εργάζονται εντατικά, από την Τετάρτη ήταν εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικός οργανισμός είχε παραλύσει. Τα μηνύματα που έφθαναν από οργανώσεις ήταν χαρακτηριστικά του κλίματος αγωνίας που διακατείχε όλη την ελληνική κοινωνία και η διάθεση για κινητοποιήσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Παράλληλα, η εντονότατη φημολογία και οι υπόνοιες ότι είναι πιθανό να αναβληθεί το δημοψήφισμα ή να αλλάξει το ερώτημα ή να συμβεί οτιδήποτε άλλο που θα οδηγήσει στη ματαίωσή του επέτειναν το πρόβλημα, εντείνοντας και την πολιτική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλές ώρες την ημέρα βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, αλλά ήταν εμφανές ότι η πολιτική καθοδήγηση απουσίαζε. Ενα σκληρό επεισόδιο, για την ακρίβεια μια λεκτική επίθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Σπύρου Τζανακόπουλου, κατά του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρου Σαγιά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έξω από την πόρτα του πρωθυπουργού, πυροδότησε τα σενάρια διαχείρισης της κρίσης, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε με οξύτητα τον κ. Σαγιά για διαρροές στον Τύπο που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Το επεισόδιο αυτό επιβεβαίωσε και την κατάσταση αυξημένης έντασης που επικρατούσε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πολιτικό επίπεδο τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς τα ανώτερα κομματικά στελέχη που έχουν και συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που έπρεπε να διαχειριστούν έγιναν εικόνα αμηχανίας και αδυναμίας συγκρότησης πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πλέον κρίσιμης εβδομάδας στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνεδρίασε κανένα απολύτως κομματικό όργανο και δεν έγινε καμία προσπάθεια παρέμβασης από τους κομματικούς θεσμούς, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Ως παραλυτική περιγράφεται η κατάσταση ιδιαίτερα στην Αριστερή Πλατφόρμα που πέραν κάποιων δημοσίων τοποθετήσεων στελεχών του, που ουδόλως επηρέασαν την κομματική εικόνα, στελέχη του εμφάνιζαν εικόνα σύγχυσης, καθώς αδυνατούσαν να συνθέσουν τη συνολική πολιτική εικόνα και να περιγράψουν τις θέσεις τους.

Αν αυτή είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη συλλογική του λειτουργία, πολιτική και οργανωτική, δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις είχαν σταματήσει. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ένας αριθμός σημαντικών στελεχών με εμπειρία και άριστη γνώση του κομματικού μηχανισμού και της ιστορικής διαδρομής του ΣΥΡΙΖΑ, αφιέρωσε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε συζητήσεις για την επιβίωση του κόμματος την επομένη του δημοψηφίσματος, τη διατήρηση της συνοχής του και τη διατήρησή του ως πυλώνα της πολιτικής ζωής της χώρας, με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανοιχτά, τα στελέχη αυτά δεν θέτουν θέμα ηγεσίας, γνωρίζουν όμως ότι τα ίδια τα γεγονότα θα αναδείξουν και αυτή την παράμετρο, είτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι όχι, είτε είναι ναι. Αυτό γιατί, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει ένα σκληρό μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ήδη υποστεί τεράστια φθορά από τη διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα στελέχη αυτά, εκτιμάται ότι την επομένη του δημοψηφίσματος τα περισσότερα κόμματα θα επηρεαστούν και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να προετοιμάζεται από τώρα.

Η θεσμική παραλυσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το δημοψήφισμα, δηλαδή το γεγονός ότι δεν συνεδρίασε κανένα όργανο και δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση της πολιτικής, θα τελειώσει την Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Γιατί από τις επόμενες ημέρες, και ενώ όλη η Ελλάδα θα βιώνει το θρίλερ αναμένοντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θα μελετούν τις δικές τους κινήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή