Εκρηκτική κατάσταση στους ΑΝΕΛ, αλλά και στη συγκυβέρνηση

Εκρηκτική κατάσταση στους ΑΝΕΛ, αλλά και στη συγκυβέρνηση

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύ ρήγμα, το οποίο καθιστά πλέον εξαιρετικά εύθραυστη τόσο τη συνοχή των ΑΝΕΛ όσο κυρίως αυτήν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων το κλίμα είναι εκρηκτικό, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τη δημόσια διαφοροποίηση τεσσάρων βουλευτών για το διακύβευμα του αυριανού δημοψηφίσματος, τη διαγραφή ενός εξ αυτών και την παραπομπή των υπολοίπων στο Πειθαρχικό από τον πρόεδρο του κόμματος Παν. Καμμένο.

«Εχουμε πόλεμο. Οποιος δεν αντέχει ας φύγει», αρκέστηκε να σχολιάσει την Πέμπτη, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, το παζλ των διαφοροποιήσεων συμπλήρωνε ο κ. Ν. Μαυραγάνης, ο οποίος, αν και δεν συντάχθηκε με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υπήρξε ο πρώτος από τους Ανεξάρτητους βουλευτής που έβαλε για πρώτη φορά εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, αναδεικνύοντας όσους, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τη ρευστότητα της χώρας, ναρκοθετώντας τον δρόμο προς το ΟΧΙ με τις καταβολές προς τους δανειστές.

Οι φήμες για κλίμα έντασης στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά δημόσια, τον «χορό» των διαφοροποιήσεων άνοιξε την Πέμπτη το πρωί ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ κ. Β. Κόκκαλης, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι ο ίδιος «θα ψηφίσει ανοικτές τράπεζες», ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν ο κ. Δημ. Δαμαβολίτης, ο οποίος είπε ότι είναι «υπέρ του ΝΑΙ αν συνεχιστεί το δημοψήφισμα», προσθέτοντας ότι το δίλημμα θα είναι «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ» και ο κ. Δημ. Καμμένος, ο οποίος επίσης ζήτησε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι ψήφισε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, γιατί η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν capital controls. Δημόσια κριτική στην απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε ασκήσει τα προηγούμενα 24ωρα και ο κ. Θαν. Παπαχριστόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την λανθασμένη. Σε λίγο διαφορετική γραμμή, ο κ. Νικ. Μαυραγάνης, όμως, αν και δήλωσε ότι παραμένει μαχητής του ΟΧΙ, χαρακτήρισε «προφανές στρατηγικό σφάλμα τη συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου δημοψηφίσματος».

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, με αρκετούς να υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή υπέρ του ΟΧΙ και άλλους να προβληματίζονται έντονα. Ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. – πλην του κ. Ν. Νικολόπουλου ο οποίος εμφανίζεται ως υπέρμαχος του ΟΧΙ. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος απείλησε για πρώτη φορά με παραίτηση όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το τελευταίο κείμενο της Αθήνας προς τους πιστωτές, στο οποίο περιλαμβάνονταν πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών, καθώς και μειώσεις προσωπικού. Κατόπιν συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, σε τεταμένο κλίμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το Μέγαρο Μαξίμου κάλυψε τον υπουργό Αμυνας με ανακοίνωση στην οποία διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Δαμαβολίτης είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματός του για τη διαφωνία του και ο κ. Καμμένος του είχε ζητήσει, αν επιμένει, να παραιτηθεί. Τελικώς ανακοίνωσε την παραίτηση απο το βουλευτικό του αξίωμα, γεγονός που οδηγεί στη διατήρηση της έδρας από τους ΑΝΕΛ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καμμένος επέλεξε να διαγράψει μόνο τον κ. Δαμαβολίτη, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το ρήγμα που άνοιξε την Πέμπτη. Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, την κατάσταση στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη έως εκρηκτική. Κάποιοι δεν αποκλείουν να υπάρξει μία ακόμη διαφοροποίηση σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή