ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραχόι: Δύσκολο το μέλλον της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος

rachoi-dyskolo-to-mellon-tis-eyrozonis-anexartitos-apotelesmatos-2091813

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ "δεν θα είναι εύκολο".

"Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει", δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το FAES, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και με άλλες ευκαιρίες, ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, από οικονομικές αρωγές που αντιπροσωπεύουν 200 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, και επέμεινε στο γεγονός ότι "η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυα και θα παραμείνει".

"Όμως το ευρώ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια λέσχη α λα καρτ, υπάρχουν προδιαγραφές και κανόνες που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του", δήλωσε. "Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", δήλωσε επίσης.

"Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βασισμένη στην υπευθυνότητα όλων και χωρίς τη δεύτερη, η πρώτη δεν μπορεί να υπάρξει", τόνισε ακόμη ο Ραχόι, ο οποίος υποστήριξε ωστόσο πως η ισπανική οικονομία είναι επαρκώς σταθερή ώστε να μπορεί να υποστεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

"Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αναμφίβολα να αγγίξει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως πολύ λιγότερο απ' ό,τι αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις", που επιβλήθηκαν αφού έσκασε, το 2008, η φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων, δήλωσε ακόμη ο ισπανός πρωθυπουργός.