Περιφέρειες που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα

Περιφέρειες που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του ΟΧΙ κινήθηκε η μεγάλη Περιφέρεια Αττικής, με το ιδιαίτερο πληθυσμιακό και πολιτικό βάρος. Το ΟΧΙ ελάμβανε (με ενσωμάτωση του 68% των τμημάτων) το 60,67%, έναντι του 39,3%% του ΝΑΙ.

Πάντως, εκείνα που έδωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στο ΟΧΙ ήταν τα νησιά, με την Κρήτη να τίθεται επικεφαλής, καθώς στην Περιφέρεια Κρήτης το ποσοστό του «Δεν εγκρίνεται» ξεπερνάει το 69,5%, ενώ το «Εγκρίνεται» περιορίστηκε στο 30,5%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως στην Κρήτη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 ήταν επίσης πολύ αυξημένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 47,8% στον νομό Ηρακλείου, από 43% στους νομούς Χανίων και Λασιθίου και 39,5% στον νομό Ρεθύμνης.

Στο εύρος της επικράτησης του ΟΧΙ ακολουθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου δύο στους τρεις πολίτες και πλέον έριξαν έγκυρο ψηφοδέλτιο «Δεν εγκρίνεται». Το ποσοστό του ΟΧΙ διαμορφώθηκε στο 67,14%, έναντι 32,86% ΝΑΙ. Και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς είναι υψηλότερα του πανελλαδικού μέσου όρου.

Αξιοσημείωτη είναι η εντυπωσιακή καταγραφή του ΟΧΙ στις Περιφέρειες του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, στις οποίες τα ποσοστά των κομμάτων που υποστήριξαν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου τον περασμένο Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος) το ΟΧΙ ξεπερνάει το 60,9% (ΝΑΙ 39,1%), ενώ ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), όπου το ΟΧΙ έφτασε το 63,6%, με το ΝΑΙ να περιορίζεται στο 36,4%.

Πιθανόν τα υψηλά ποσοστά του ΟΧΙ να συνδέονται με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των υποστηρικτών του, ενώ ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και το περιεχόμενο της πρότασης των πιστωτών όσον αφορά τα νησιά.

Δυτική Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά για το ΟΧΙ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου έφτασε το 64,17%, ενώ το ΝΑΙ καταγράφηκε στο 35,8%. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έδωσε 63,53% στο ΟΧΙ και 36,47%% στο ΝΑΙ.

Ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 62,3% «Δεν εγκρίνεται» και 37,69% «Εγκρίνεται». Επικράτηση του ΟΧΙ καταγράφηκε και στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας, με ποσοστά που μεγαλώνουν από Δυτικά προς Ανατολικά.

Ετσι, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης το ΟΧΙ έφτασε στο 60,3%, στην Κεντρική Μακεδονία το 59,63% και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το 59,7%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του ΟΧΙ καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην Ηπειρο το ΟΧΙ έλαβε 59,06%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό του ΟΧΙ καταγράφηκε στην Πελοπόννησο (56,9%), με καθαρή διαφορά όμως από το ΝΑΙ (43,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή