Αυξάνονταν στο 75% οι πιθανότητες Grexit

Αυξάνονταν στο 75% οι πιθανότητες Grexit

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα οδηγεί την πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών να καταστήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το βασικό τους σενάριο. Την ίδια ώρα, η είδηση της απόρριψης προκαλούσε την πτώση του ευρώ στις ασιατικές αγορές. Αρκετοί επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η αγορά δεν είχε προεξοφλήσει τόσο μεγάλη επικράτηση του «όχι». Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που είχε εκδώσει την Παρασκευή η Credit Suisse, στην περίπτωση που επικρατούσε το «όχι», τότε θα αυξάνονταν στο 75% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και σύμφωνα με την JPMorgan η ευρεία επικράτηση του «όχι» καθιστά βασικό σενάριο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κατά τον «Economist», το «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει τους Ελληνες να αποσύρουν από τις τράπεζες όσα ευρώ μπορέσουν τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα την επικείμενη κατάρρευσή τους πιθανόν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Η κατάρρευση των τραπεζών πιθανότατα θα οδηγήσει στην έκδοση νέου εθνικού νομίσματος, ώστε να αποζημιωθούν οι καταθέτες και αυτό με τη σειρά του ενδεχομένως να σημάνει την αρχή του τέλους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον «Economist». Το ευρώ υποχωρούσε μέχρι και 1,51% έναντι του δολαρίου κατά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ αργότερα οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 1,1% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0987. Το κοινό νόμισμα υποχωρούσε κατά 2% έναντι του ιαπωνικού γιεν και κατά 1% έναντι της βρετανικής στερλίνας. «Πρόκειται για μεγάλη έκπληξη, αναμφίβολα η αγορά περίμενε ότι το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος) θα ήταν πολύ περισσότερο αμφίρροπο» εξηγούσε χθες στο Bloomberg ο κ. Κλεμ Μίλερ, επενδυτικός αναλυτής της Wilmington Trust. «Θα δούμε έντονη μεταβλητότητα και δεν θα μου προκαλούσε κατάπληξη υποχώρηση του ευρώ κατά 2%. Ολοι θα δεχτούν πλήγμα εκτός από τα λεγόμενα ομόλογα ασφαλή καταφύγια», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή