Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον

Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην χώρα. Επισήμως, πάντως, οι ΗΠΑ απέφυγαν χθες οποιοδήποτε σχόλιο, εν αναμονή της απάντησης της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό όχι. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθεί για το θέμα στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου εκτιμάται ότι θα κάνει μία γενική τοποθέτηση, ανάλογα και με την αντίδραση των αγορών. Χθες, όμως, ο Λευκός Οίκος παρέπεμπε για μία ακόμη φορά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατά τις προηγούμενες εβδομάδες βρισκόταν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους

Ούτε άλλωστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ακόμη τοποθετηθεί. Σε χθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι μέλημά του είναι να βρει μία λύση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», ο αμερικανός εκπρόσωπος στο Ταμείο πίεσε το εκτελεστικό του συμβούλιο για τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους την περασμένη Πέμπτη στο όνομα της διαφάνειας, ελπίζοντας ότι αυτό θα αύξανε την πίεση προς τους Ευρωπαίους για μία αναδιάρθρωση του χρέους. Το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, είναι αβέβαιο. Όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times, οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη επιρροή για το θέμα παρά τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα, που ταυτίζονται με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Έτσι, γράφει ότι προσπάθησαν μεν αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους να προσφέρουν στην Ελλάδα μία πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους ως μέρος μίας συμφωνίας.

Πάντως, ανάλυση της IHS Global Insight εκτιμά ότι μόνο το ΔΝΤ μπορεί σε αυτή τη φάση να σώσει την παρτίδα, σε περίπτωση που καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να προσφέρουν στην Ελλάδα μία αναδιάρθρωση του χρέους, υπό την προϋπόθεση πάντα των μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμά, αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά οι πιστωτές μπορεί να καταλήξουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ.

Αμερικανός πρώην διπλωμάτης εκτιμά στην «Κ» ότι, πλέον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εστιάσουν την πίεσή τους στο να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι «να καθίσει η πολιτική σκόνη» του δημοψηφίσματος. Πηγή της «Κ» στο Ταμείο, ωστόσο, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δεν δίνει στην ΕΚΤ περιθώριο να συνεχίσει να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες, παρά τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Το ίδιο στέλεχος εκφράζει την κατάπληξή του για τη βεβιασμένη δημοσιοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι ενίσχυσε το όχι και ήταν επικοινωνιακό λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή