Αποψη: Τα συνεχή μεγάλα ψέματα

Αποψη: Τα συνεχή μεγάλα ψέματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το «Οχι» επικράτησε αποσπώντας πάνω από 60% της λαϊκής ψήφου. Σχολιαστές και πολιτικοί έκαναν λόγο για μεγάλη νίκη της κυβέρνησης – και των νεοναζί, θα προσέθετα, οι οποίοι υποστήριξαν την κυβερνητική εκστρατεία του «Οχι». Διαφωνώ. Πραγματική νίκη για την κυβέρνηση θα ήταν αν επικρατούσε έχοντας θέσει ένα τίμιο και σαφές δίλημμα. Κατι τέτοιο δεν συνέβη. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να πιστωθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι κατάφερε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό με επιτυχία.

Η κυβέρνηση έθεσε το εξής ψευδές δίλημμα: συμφωνείτε με τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι Ευρωπαίοι και διεθνείς δανειστές της χώρας; Αυτό είναι περίπου σαν να ρωτούσε: Θέλετε να κοπεί ο μισθός σας στη μέση; Συμφωνείτε να μετακομίσετε σε πολύ μικρότερο σπίτι και να πληρώνετε διπλάσιο ενοίκιο; Θα σας άρεσε να αρρωστήσετε; Ο μέσος άνθρωπος θα απαντήσει «όχι», εκτός αν είναι μαζοχιστής. Το ίδιο έκανε και ο ελληνικός λαός στην ερώτηση όπως είχε τεθεί από την κυβέρνηση. Συνεπώς, το ποσοστό του «Οχι» δεν προξενεί καμία έκπληξη. Αυτό που θα προξενούσε έκπληξη θα ήταν το αντίθετο.

Αλλά το δημοψήφισμα είχε έναν κρυφό στόχο. Να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η κυβέρνηση λόγω των αμέτρητων υποσχέσεών της και να μεταθέσει την ευθύνη για τις συνέπειες των πολιτικών της στον ελληνικό λαό. Ηδη ακούω τη δικαιολογία για οτιδήποτε πάει στραβά από εδώ και στο εξής: εμείς απλά ακολουθούσαμε τη λαϊκή εντολή.

Το μόνο χειρότερο για την ψυχή ενός έθνους από το ψέμα είναι τα πολλά και μεγάλα ψέματα. Την τελευταία πενταετία της λιτότητας, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις έκαναν πολλά και σοβαρά λάθη. Διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο τις διαπραγματεύσεις, δεν κατανόησαν σωστά τα προβλήματα και αναζήτησαν λάθος λύσεις. Αλλά ψέματα δεν είπαν. Ποτέ δεν είπαν ότι τα πράγματα θα είναι απλά. Και αυτό το πλήρωσαν με την εκλογική συντριβή του Ιανουαρίου.

Αντίθετα, τα λαϊκιστικά κόμματα που ανέβηκαν στην εξουσία τον Ιανουάριο είπαν ψέματα και προεκλογικά και μετεκλογικά, σερβίροντας στον κόσμο παραλλαγές του γνωστού λαϊκίστικου ψέματος περί ουτοπίας που βρίσκεται στις άκρες των δακτύλων μας. Είπαν ξανά και ξανά ότι υπάρχει διέξοδος από τη στενωπό στην οποία οδήγησαν τη χώρα δεκαετίες κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων χωρίς κόπο και χωρίς προσπάθεια.

Οι ψεύτες θα είναι σύντομα υπόλογοι για το ψέμα αυτό. Θέτοντας ένα παράλογο και ψευδεπίγραφο ερώτημα στο δημοψήφισμα, έλαβαν, χωρίς να το θέλουν, λαϊκή εντολή να υλοποιήσουν την ουτοπία. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν προδώσει το 60% του λαού που τους εμπιστεύθηκε την ψήφο του.

* Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή