Συνέχεια διαπραγματεύσεων θέλουν οι ΗΠΑ

Συνέχεια διαπραγματεύσεων θέλουν οι ΗΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων και μετά τη δημοψήφισμα ώστε να διασφαλισθεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έστειλε χθες η αμερικανική κυβέρνηση. Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, «το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε, όμως η άποψή μας στον Λευκό Οίκο παραμένει η ίδια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε ενδείξεις ότι επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης κι ότι επιθυμεί να εργαστεί για μία συμφωνία που θα του το επιτρέψει. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης έδωσαν επίσης ενδείξεις πως θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που να βάζει ξανά την Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Επομένως, ο στόχος για τους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένει ο ίδιος». Σε ερώτηση δε για το αν η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε εμμέσως πλην σαφώς. Οπως είπε, «έχουμε σημειώσει από την αρχή ότι ο δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι δύσκολος. Αλλά είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα χρειασθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να φτάσει σε ένα δρόμο προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα κι επίσης την οικονομική ανάπτυξη».

Πάντως, ο κ. Ερνεστ δεν θέλησε να δώσει συστάσεις στους Ευρωπαίους για τη χαλάρωση της λιτότητας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι κατανοητό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν απέκλεισε τέλος νέες επικοινωνίες τις επόμενες ώρες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά ή και πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, τόνισε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στο υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών αλλά και στελέχη του Λευκού Οίκου βρίσκονται σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή