Μεϊμαράκης: Η ευθύνη στον κ. Τσίπρα

Μεϊμαράκης: Η ευθύνη στον κ. Τσίπρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να παράσχει πολιτική στήριξη στην προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσω μιας αναγκαίας –έστω και επώδυνης– συμφωνίας με τους εταίρους, εμφανίζεται η Ν.Δ., δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται να μοιραστεί με τον πρωθυπουργό και το πολιτικό κόστος της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής και διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Σε αυτή τη γραμμή, που είχε ήδη χαραχθεί πριν από τα οριστικά αποτελέσματα της Κυριακής, κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη κατά τη μακρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, αλλά και στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Στόχος είναι η Ν.Δ. να επιδείξει υπευθυνότητα και διάθεση στήριξης της εθνικής προσπάθειας, χωρίς, όμως, να αποδεχθεί να αναλάβει η ίδια το πολιτικό κόστος των πράξεων ή των παραλείψεων της κυβέρνησης Τσίπρα, οι οποίες οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης απέδωσε τέσσερις φορές, με τις δηλώσεις του, την ευθύνη του αδιεξόδου αλλά και των εφεξής χειρισμών στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό.

«Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να συμβάλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, την κυρίαρχη ευθύνη, να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε», επισήμανε, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από δέκα μέρες και πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν τον Γενάρη του ’15 ή τον Δεκέμβρη του ’14. Και αυτό, βεβαίως, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά εντωμεταξύ μάλλον έχανε χρόνο». Ο κ. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ., εφόσον η συμφωνία τηρεί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, θα την υποστηρίξει εντός, ενώ θα καταβάλει προσπάθεια και για την άρση των επιφυλάξεων εκτός Ελλάδας.

Εντός Προεδρικού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. –ο οποίος είχε νωρίτερα μακρά συνεργασία με τον κ. Αντ. Σαμαρά– κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει, όπως δεσμεύτηκε, συμφωνία εντός 48 ωρών και, πάντως, το ταχύτερο, ώστε να αποκατασταθεί και η λειτουργία των τραπεζών, ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τιμήσει τη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο στο Προεδρικό συνόδευαν οι Κ. Καραγκούνης, Γ. Πλακιωτάκης και Χρ. Σταϊκούρας, βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον απελθόντα πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος βρισκόταν στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, ενώ οι συζητήσεις τους συνεχίστηκαν και μετά το πέρας του συμβουλίου. Την ίδια ώρα, στη Συγγρού, συνέρρεαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος που ήθελαν να συνομιλήσουν με τον κ. Σαμαρά, στον απόηχο όχι μόνον της παραίτησής του, αλλά και της, εκ των πραγμάτων, επιβεβαίωσης των προειδοποιήσεων που απηύθυνε στους πολίτες. Πάντως, στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν χθες την απαισιοδοξία τους για τη δυνατότητα διαφυγής της Ελλάδας από το γκρεμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή