Θεοδωράκης: Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες

Θεοδωράκης: Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του. Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες. Κι αυτό θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Δεν έχει σημασία ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που φτάσαμε ώς εδώ. Σημασία έχει ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Την ανάγκη η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει ενωμένη την ορατή απειλή της ρήξης με την Ε.Ε. προέταξε στις δηλώσεις του ο κ. Στ. Θεοδωράκης, εξ ου και κράτησε χαμηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και απέφυγε να αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για όσα δοκιμάζουν τη χώρα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέφυγε ακόμη και να υπενθυμίσει –όπως έκαναν οι κ. κ. Μεϊμαράκης και Γεννηματά– τη ρητή δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι θα φέρει μια συμφωνία εντός 48 ωρών. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι «ο λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση και λύση στην Ε.Ε.» και τόνισε ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι και να μην χαϊδεύουν τώρα το κομματικό τους ακροατήριο».

Από τις δηλώσεις του, ωστόσο, μόνον αισιόδοξος δεν φάνηκε. Χαρακτήρισε την κατάσταση «πάρα πολύ κρίσιμη», επισήμανε ότι και διεθνώς «τα μηνύματα είναι αρνητικά, αλλά πρέπει», όπως είπε, «να διαψεύσουμε όσους θεωρούν ότι η Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες». Με το ίδιο σκεπτικό έκανε γνωστό ότι εκείνος ήταν που εισηγήθηκε να μην δημοσιοποιηθούν χθες τα πρακτικά της συζήτησης. «Εκανα μία πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μη δοθούν τα πρακτικά μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός, για να μην μπορεί να γίνει εκμετάλλευση από τον έναν ή τον άλλον για το τι ειπώθηκε στην αίθουσα», είπε. Υπογραμμίζεται επίσης πως ο κ. Θεοδωράκης, κατ’ ουσίαν, υιοθέτησε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι για τη σημερινή οικονομική ασφυξία φέρει ευθύνες ο κ. Ντράγκι, καθώς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να δει ότι γίνεται προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως ένα ακόμη άνοιγμα του κ. Θεοδωράκη στον κ. Τσίπρα για την επόμενη ημέρα. Πολύ περισσότερο όταν οργίαζαν από το πρωί οι φήμες περί ενός δομικού ανασχηματισμού για να διαμορφωθεί μια μετριοπαθέστερη κυβέρνηση, αν τελικώς υπάρξει συμφωνία. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, δεν ήταν αυτή η προοπτική που έκανε τον κ. Θεοδωράκη να εμφανιστεί τόσο μετριοπαθής. Αρκετοί στη Σεβαστουπόλεως εξέλαβαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ήττα και του Ποταμιού, που το υποχρεώνει να ρίξει άμεσα γέφυρες με το 60% του εκλογικού σώματος. Αλλα στελέχη, βέβαια, εκτιμούν ότι το μόνο ακροατήριο του Ποταμιού είναι το 40% του ΝΑΙ και ότι θα ήταν ολέθριο λάθος του κ. Θεοδωράκη να ξαναπροσφέρει οποιοδήποτε άλλοθι στις επιλογές Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή