Κούρσα διαδοχής με κλειστά χαρτιά στη Ν.Δ.

Κούρσα διαδοχής με κλειστά χαρτιά στη Ν.Δ.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος του πρωτοφανούς κινδύνου απώλειας του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ανοίγει το κεφάλαιο ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, μετά την προχθεσινή παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από πεντέμισι έτη στην προεδρία του κόμματος. Η Ν.Δ. οδεύει προς την ανάδειξη του 8ου, κατά σειρά, προσώπου που θα ηγηθεί της κεντροδεξιάς, σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης και πολιτικής κυριαρχίας του κ. Αλ. Τσίπρα.

Η διαδοχολογία ξεκίνησε ήδη, στον απόηχο της ανακοίνωσης Σαμαρά, ωστόσο τα περισσότερα στελέχη που σκέφτονται να διαδραματίσουν ρόλο στην κούρσα διαδοχής, αποφεύγουν, επί του παρόντος, να πάρουν σαφή θέση. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης που ανέλαβε, αφού πρώτα τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος από τον κ. Σαμαρά, χρέη προέδρου, έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει και την πολιτική του νομιμοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δρομολογώντας τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας από το φθινόπωρο και μετά. Εφόσον υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις, όπως εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης θα ηγηθεί ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, πρόθεσή του μοιάζει να είναι να οδηγήσει το κόμμα πρώτα σε Συνέδριο και εν συνεχεία σε ανάδειξη της ηγεσίας από τη βάση, διαδικασία στην οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μετάσχει και ο ίδιος. Παράλληλα, μένει να φανεί αν ο κ. Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να λειτουργήσει το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. με την υπάρχουσα σύνθεσή του ή αν θα προχωρήσει σε ανασύνθεση, προκειμένου να περιληφθούν στελέχη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εκτός. Σε πρώτη φάση, το Πολιτικό Συμβούλιο συγκαλείται στις 17.00 σήμερα, με τη συμμετοχή και των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ως προς τους επίδοξους διαδόχους, τα ονόματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά, χωρίς πάντως να λείπουν και νέοι ενδιαφερόμενοι. Οπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για το τι θα πράξουν. Με την εξαίρεση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος γίνεται, από χθες, εκ νέου αποδέκτης σχετικών πιέσεων αλλά δηλώνει ευθαρσώς ότι αφενός δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία, αφετέρου ότι δεν προκρίνει κάποιον γι’ αυτήν.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται, επίσης, ότι δεν θα εμπλακεί στις εσωτερικές διεργασίες, καθώς εκτιμά ότι ο ρόλος του ως επιτρόπου είναι περισσότερο από σημαντικός αυτές τις ώρες στην Ευρώπη. Παράλληλα, έχοντας οικοδομήσει το προφίλ του ισχυρού ενωτικού παράγοντα στην ευρύτερη παράταξη της Ν.Δ. αλλά και του στελέχους που επιμένει σταθερά στην ιδέα της εθνικής συνεννόησης, θα ήταν έξω από τη μέχρι στιγμής στρατηγική του η εμπλοκή σε διαδικασίες, που εκ των πραγμάτων θα προκαλούσαν ανούσιες προσωπικές τριβές. Συνεργάτες του, πάντως, σημειώνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα διστάσει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, ενώ θυμίζουν ότι έχει από μήνες προτείνει τη μεταβατική αρχηγία του Ευ. Μεϊμαράκη, με τον οποίον ήταν και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία.

Ως προς τα υπόλοιπα στελέχη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε χθες κάθε δήλωση, το ίδιο και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφότεροι δε αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τρέξουν στην κούρσα. Με προσοχή παρατηρεί τις εξελίξεις ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ μερίδα της γαλάζιας βάσης θα επιδιώξει να εκφράσει ο κ. Μ. Βορίδης.

Το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, στρέφεται και σε στελέχη της νεότερης «γενιάς Τσίπρα», που έχουν παράλληλα υπουργική θητεία όπως, κυρίως, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη ή ο κ. Β. Κικίλιας.

Ηχηρό παρών

Η λίστα ανοίγει και άλλο αν σε αυτήν περιληφθούν οι περιφερειάρχες – που όμως έχουν το μειονέκτημα του κωλύματος εκλογής μέχρι το 2019. Εκ της νεότερης γενιάς οι Απ. Τζιτζικώστας και Κ. Μπακογιάννης, αλλά, πλέον, και ο Πελοποννήσου Π. Τατούλης, που χθες δήλωσε ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ανάταξη της παράταξης. Ενεργό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχουν και στελέχη με οργανωτική ισχύ, όπως ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης, αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, που αναμένεται να δώσει ηχηρό παρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή