Στο Στρασβούργο χωρίς «στίγμα» ο πρωθυπουργός

Στο Στρασβούργο χωρίς «στίγμα» ο πρωθυπουργός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκτης του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για την ελληνική κυβέρνηση έγινε για άλλη μια φορά χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε στην ομιλία του να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο που πρόκειται να κινηθεί η Αθήνα έναντι του τελεσιγράφου που επέδωσαν οι Βρυξέλλες αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εμφανίσθηκε, πάντως, για άλλη μια φορά καθησυχαστικός όσον αφορά το σενάριο επιστροφής στη δραχμή. «Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία», ενώ εμφατικά πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο. Και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά».

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο σύνηθες μοτίβο των δημοσίων τοποθετήσεών του, παρουσιάζοντας το πλαίσιο της συμφωνίας που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε και αναφέρθηκε σε διεκδίκηση συμφωνίας που θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αναδιανομή των βαρών και αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και αίτημα για άμεση δέσμευση, ώστε να αρχίσει συζήτηση για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. «Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης». Αυτή η τελευταία αναφορά του πρωθυπουργού τείνει να εξελιχθεί στην ύστατη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, με στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα να ξεχωρίζουν από όλα όσα διημείφθησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για τον γεωπολιτικό κίνδυνο σε περίπτωση απόφασης ενεργοποίησης του σεναρίου Grexit.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, ωστόσο, πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πηγάζει από την εφαρμογή επί πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση.

Αφού υπεραμύνθηκε συγκεκριμένων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που, όπως είπε, ανελήφθησαν στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς, άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα περιμένει σε αυτήν την τελική ευθεία κινήσεις και από την άλλη πλευρά. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα. Αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Και εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή