Τουσκ: Βοήθεια ζητάμε από τους φίλους

Τουσκ: Βοήθεια ζητάμε από τους φίλους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικριτικός κατά του κ. Τσίπρα ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών, δεν προτάθηκαν ποτέ μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις». «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία», επισήμανε ο κ. Τουσκ, ο οποίος, μετά τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα, παρότρυνε τον πρωθυπουργό να αρχίσει να ψάχνει λύσεις ανάμεσα στους φίλους του και όχι σε πρόσωπα εχθρικά, και προέτρεψε τους συνομιλητές του να σταματήσουν να εξευτελίζουν καταστάσεις.

«Ζητώ συναίνεση»

«Πριν από δύο εβδομάδες πιστεύαμε ότι ήταν δυνατή μια συμφωνία», είχε αναφέρει νωρίτερα. «Σήμερα βλέπουμε ότι μας λείπει ο χρόνος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, ας αφήσουμε το παρελθόν. Ολες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ζητώ από όλους να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και ηττημένους. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές δεν είναι οι κακοί και οι δανειζόμενοι τα θύματα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να θεωρούνται κακοί και ανήθικοι, και οι δανειολήπτες να θεωρούνται τα αθώα θύματα. Θα πρέπει να ζητάμε βοήθεια από τους φίλους και όχι από τους εχθρούς μας, ειδικά όταν αυτοί δεν μπορούν. Αν θέλετε βοήθεια από τους φίλους σας, μην τους ταπεινώνετε. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία», είπε.

«Η Ε.Ε. ζήτησε μικρή μείωση των δαπανών άμυνας στην Ελλάδα. Πάντα ενδιαφερόμουν για τους μικροσυνταξιούχους και τους μισθωτούς. Ποτέ δεν προτάθηκαν από εμάς μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Γι’ αυτό να περιγράφει κανείς τα πράγματα όπως συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες», σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ, διατυπώνοντας αιχμές για τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας είχε παρουσιάσει τις προτάσεις των θεσμών. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους πραγματοποιήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πράγματα που ειπώθηκαν κατά τη διάρκειά τους, πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι ήταν «δική του ιδέα» η φορολόγηση των πλοιοκτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή