Φάρατζ, Λεπέν υποστήριξαν τον Τσίπρα και τάχθηκαν υπέρ του Grexit

Φάρατζ, Λεπέν υποστήριξαν τον Τσίπρα και τάχθηκαν υπέρ του Grexit

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο κυριότεροι εκφραστές της αντιευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του βρετανικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ και η ηγέτις του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αποδείχθηκαν οι μοναδικοί υποστηρικτές των χειρισμών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα –εκτός βεβαίως των κομμάτων της Αριστεράς– που πρότειναν μάλιστα και την έξοδο από το ευρώ. Εχθρικός ήταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και ιδιαίτερα επικριτικός ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, που κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιλέξει πώς θέλει να τον θυμούνται, «ως ένα εκλογικό ατύχημα ή έναν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή».

Ο κ. Φάρατζ υποστήριξε ότι «το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει», καθώς και ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς». «Κύριε Τσίπρα», συνέχισε, «η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της Eυρωζώνης. Το γνωρίζετε καλά αυτό. Δεν μπορείτε να έχετε την πίτα ολόκληρη και στον σκύλο χορτάτο. Αν έχετε το κουράγιο θα πρέπει να αφήσετε τον λαό εκτός Eυρωζώνης, να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα τα καταφέρετε».

Η κ. Λεπέν εξέφρασε τη χαρά της για το δημοψήφισμα: «Είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μια καταστροφή. Το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο μίλησε για ανατροπή της κυβέρνησής σας, κ. Τσίπρα. Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μια κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο ελληνικός λαός αντέδρασε. Απέκλεισε μια τέτοια λιτότητα. Κύριε Τσίπρα, το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τη λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στην τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ευρώ με το έτσι θέλω. Ο λόγος είναι στους λαούς».

Επεισοδιακή ήταν η τοποθέτηση του κ. Βέμπερ, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό. «Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μας είπε τρομοκράτες και απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη», είπε, ενώ αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες, παρατήρησε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Σχολιάζοντας την αξία της αξιοπρέπειας που επικαλείται ο πρωθυπουργός, ο κ. Βέμπερ είπε: «Αξιοπρέπεια είναι επίσης να λες την αλήθεια. Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων. Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

Ο κ. Φερχόφσταντ αναφέρθηκε στις «υπεράνθρωπες προσπάθειες» των Ελλήνων, για να παρατηρήσει ότι «το πρόβλημα είναι πως η πολιτική ελίτ δεν έκανε ό,τι έπρεπε. Ποτέ δεν είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις», συνέχισε, «είμαι εξοργισμένος γιατί διολισθαίνουμε προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, ακούστε τους εκεί. Δυστυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το Grexit. Ο μόνος δρόμος είναι να προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις σε ένα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών μέσα σε 48 ώρες. Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευτοπροφήτης».

«Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit», είπε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα.

Με τη σκληρή φράση «λέτε ότι είστε δημοκράτης, αλλά διατηρείτε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Πούτιν και δημοκρατία δεν συνδυάζονται», επέκρινε τον κ. Τσίπρα η εκπρόσωπος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι «ευχαρίστησε» τον κ. Τσίπρα και τους Ελληνες πολίτες, που «αποφάσισαν να βγουν από το κλουβί της Ε.Ε».

Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας υποστήριξε ότι «δεν καταστρέφεται η Ευρώπη όταν πρωθυπουργοί ρωτούν τους πολίτες τους τι σκέφτονται» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική, γιατί «οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί».

Από τον Πλούταρχο στον Σοφοκλή

Την τιμητική της είχε η αρχαία ελληνική γραμματεία στη χθεσινή θυελλώδη συζήτηση στο Στρασβούργο, καθώς ο κ. Τουσκ επικαλέστηκε τον Πλούταρχο και αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε τραγωδίες, για να απαντήσει, στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τον Σοφοκλή. «Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αναφέρθηκαν πολλοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωράει. Να σας πω, όμως, ότι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς, ο Σοφοκλής, με το αριστούργημά του την “Αντιγόνη”, μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων. Και νομίζω πως τώρα είναι μια τέτοια στιγμή», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή