Σε ανοικτή γραμμή η αντιπολίτευση

Σε ανοικτή γραμμή η αντιπολίτευση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ξυρού ακμής στηρίζεται η, ούτως ή άλλως, ασθενής εθνική συναίνεση που επετεύχθη την προηγούμενη Δευτέρα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου», με πρώτη τη Ν.Δ., λαμβάνουν αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, χωρίς να ανατρέπουν τη βασική τους θέση για στήριξη μιας συμφωνίας παραμονής στην Ευρωζώνη.

Η καχυποψία περισσεύει, καθώς στο εσωτερικό των τριών κομμάτων εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε μια συμφωνία, που εκ των πραγμάτων συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε μέχρι το δημοψήφισμα, καθώς και φόβοι ότι, με την επίκληση των σκληρών όρων, θα υπαναχωρήσει αφήνοντας τη χώρα στον «γκρεμό» της δραχμής.

Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης αρνήθηκε οποιαδήποτε άτυπη διμερή ή πολυμερή συνάντηση-συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει και τήρηση πρακτικών, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από το ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εγκλωβίσει τη συμπολίτευση, οδηγώντας σε κάλπες. Η πρωτοβουλία, δε, της Ν.Δ. να υποβάλει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε συνδυασμό με την εκατέρωθεν αδυναμία τηλεφωνικής επικοινωνίας των κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, αύξησε την ένταση, με το Μαξίμου να καταγγέλλει επικοινωνιακά τεχνάσματα της Συγγρού.

Στην αντιπολίτευση, που έχει ήδη οικοδομήσει γραμμές επικοινωνίας λόγω της κοινής προσπάθειας στο δημοψήφισμα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο άμυνας, σε περίπτωση που διαφανεί ότι οι κινήσεις του κ. Τσίπρα δεν κατατείνουν στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά συνιστούν υπεκφυγές. Στα σενάρια που συζητούνται περιλαμβάνονται:

• Η κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, κίνηση που θα οδηγούσε σε άμεσο πάγωμα κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας και, πιθανώς, σε αποστασιοποίηση βουλευτών της συμπολίτευσης, μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης

• Η παραίτηση των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ (σ.σ. στελέχη του Ποταμιού διαφωνούν), προκειμένου να «εκβιαστεί» η διενέργεια, έστω και επαναληπτικών, εκλογών.

• Τέλος, καταλυτικός θα μπορούσε να είναι και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα αναλάβει οιανδήποτε πρωτοβουλία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επί του παρόντος, πάντως, ο κ. Παυλόπουλος, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες τόσο για την ενίσχυση ενός εθνικού μετώπου όσο και για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος, που τα τελευταία 24ώρα λειτουργεί και ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών, θα έχει συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη.

Oπως προαναφέρθηκε, όμως, δεν αποκλείεται να μην απαιτηθεί καν η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, και η χώρα να οδηγηθεί, «ηρωικά και πένθιμα», στις κάλπες, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης. Τότε, αντί αυτών των σεναρίων, στο «ευρωπαϊκό μέτωπο» θα τεθεί μια άλλη δύσκολη εξίσωση, αυτή της ανάγκης κοινής καθόδου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή