Πολύ πιθανή πλέον η ρήξη, λένε οι Γερμανοί

Πολύ πιθανή πλέον η ρήξη, λένε οι Γερμανοί

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως έχει διαρραγεί πλήρως η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από συνομιλίες με παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ακόμη και με μέχρι πρότινος φίλα προσκείμενους Γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι το κακό σενάριο, η ρήξη, είναι πλέον πιθανότερο από τη συμφωνία, το καλό σενάριο. Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι λοιπόν εφικτή μια συμφωνία; «Η Γερμανία είναι το μικρότερο εμπόδιο», επιμένουν άνθρωποι στο Βερολίνο που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι μικρότερες χώρες, όπως η Λετονία, είναι πολύ πιο εχθρικές. «Μόνο αν πείσει η ελληνική κυβέρνηση τις 28 χώρες-μέλη ότι μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα εφαρμόσει την επόμενη διετία, υπάρχει βάση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, εξέλιξη που θα δώσει και το απαραίτητο σινιάλο στην ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA». Αυτό ήταν το περιεχόμενο της ενημέρωσης Γερμανών βουλευτών από τον σύμβουλο της Αγκελα Μέρκελ επί ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ούβε Κορσέπιους, ο οποίος εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στο πόστο του στην Καγκελαρία. Στην ίδια γραμμή κινείται και η ΕΚΤ: «Εχουμε αγγίξει το όριο όσων μπορούμε να κάνουμε. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών τώρα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβεί τους κανόνες της και να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα, επειδή οι πολιτικοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία», λένε πηγές στη Φρανκφούρτη.

Μετά το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, οι λαϊκίστικες φωνές στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών κυριαρχούν, μία πρόσθετη δυσκολία για την καγκελάριο Μέρκελ για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αθήνα, την οποία φαίνεται πως είχε υποτιμήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Το 70% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φταίει για τη διακοπή των συνομιλιών», εξηγεί Γερμανός βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας του. Με βάση, εξάλλου, το τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο, μόνο το 10% τάσσεται υπέρ νέων υποχωρήσεων προς την ελληνική πλευρά. Πολλοί Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί εκτιμούν ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο Αλ. Τσίπρας, η συμφωνία είναι αδύνατη, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Με τη βοήθεια της αλλοπρόσαλλης στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, η σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτή. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την τοξική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις, ο Σόιμπλε αναδείχθηκε δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας. «Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν τον Ιανουάριο, μόνο που οι τράπεζές σας είναι κλειστές, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών, η ανάπτυξη έχει καταπνιγεί και, το χειρότερομ έχει υπονομευτεί κάθε εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών χωρών», εκτιμούν κύκλοι κοντά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Από την άλλη πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως τον αποκαλεί Γερμανός απεσταλμένος στην Αθήνα, διαγκωνίζεται σε σκληρότητα με τον Σόιμπλε, ζηλώσας τη δημοτικότητα του τελευταίου. Και το κακό σενάριο, που οδηγεί σε Grexit; Οχι τόσο γρήγορα, αλλά αργά και βασανιστικά, πιστεύουν άνθρωποι στο Βερολίνο. Θα μπορούσε να διαρκέσει και έναν χρόνο ακόμα η έξοδος από το ευρώ. Αυτό που είναι πιο απλό, είναι η άμεση αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, προσθέτουν.

Σύμφωνα με άλλον Γερμανό δημοσιογράφο, οι ευρωπαϊκές δομές είναι τέτοιες ώστε δεν θα μπορούσε να υπάρξει υποχώρηση ύστερα από ένα δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα έδινε το μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες πως, όταν δεν τους αρέσουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, έχουν την ευκαιρία να τις θέτουν στην ετυμηγορία του λαού και να εξασφαλίζουν στη συνέχεια καλύτερους όρους. Αν όντως ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει συμφωνία, θα πρέπει τάχιστα, με την ισχυρή εντολή ανά χείρας, να την επιδιώξει μέσα στο επόμενο 24ωρο, τονίζει ο ίδιος Γερμανός αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή