Χαμηλό βαρομετρικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλό βαρομετρικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ κλίμα, σύγχυση και ενδείξεις περιχαράκωσης των ιδεολογικών τάσεων καταγράφονται στην εσωκομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κεντρικός όσο και ενιαίος πολιτικός άξονας της κυβέρνησης και του κόμματος, που οικοδομήθηκε με το δημοψήφισμα, έχει υποστεί ρωγμές από τη σκληρή πραγματικότητα που επανήλθε στο προσκήνιο από την περασμένη Δευτέρα.

Η δεύτερη σε ισχύ τάση του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα, επαναφέρει, μετά το δημοψήφισμα και την επικράτηση του ΟΧΙ, τη θέση για επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο η θέση αυτή βρίσκει απέναντί της άλλες τάσεις που επικρίνουν την αριστερή πτέρυγα για την απουσία οιασδήποτε συγκεκριμένης πρότασης. Το κλίμα αμηχανίας επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει ουσιαστικά τα μέλη του οργάνου, καθώς η αντιπροσωπεία δεν είχε επιστρέψει στην Αθήνα την ώρα της συνεδρίασης. Ετσι έγινε μια γενική συζήτηση, η οποία ήταν σοβαρά επηρεασμένη από το κλίμα ανησυχίας για πιθανή άτακτη χρεοκοπία της χώρας από τη μια πλευρά, και από τη βεβαιότητα ότι ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο είναι προ των πυλών σε περίπτωση συμφωνίας. Στη μέση των δύο εκδοχών βρέθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για το οποίο ναι μεν η Πολιτική Γραμματεία εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της, ωστόσο το 61,3% έμενε μετέωρο μεταξύ του φόβου για χρεοκοπία και ενός μνημονίου. Πλέον, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ο ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική του πλειονότητα αναζητά εύσχημο τρόπο για να ερμηνεύσει και να συνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με μια πιθανή συμφωνία, καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής όλες αυτές οι συζητήσεις «θα αποτελούν ιστορικό αρχείο», σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση ο κομματικός μηχανισμός θεωρεί ότι την τελευταία περίοδο των διαπραγματεύσεων έχει βρεθεί στο περιθώριο, εικόνα που δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον.

Η πλέον χαρακτηριστική κίνηση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της σκληρής γραμμής εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν η δημοσίευση άρθρου του Νίκου Πέρπερα, στενού συνεργάτη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην ιστοσελίδα iskra, στο οποίο καταγράφεται η ένταση της κρίσης, ότι δηλαδή «η Ελλάδα  βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο όριο μεταξύ συμφωνίας από τη μια και διακοπής αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την Ευρωζώνη από την άλλη». Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Πέρπερας σημειώνει ότι «μια προκρούστεια συμφωνία, που θα εξουθενώνει τον λαό και την οικονομία, θα είναι ό,τι το χειρότερο για το ελληνικό μέλλον. Θα είναι, κυριολεκτικά, καταστροφή!»

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει χρέος να ανταποκριθεί στο ΟΧΙ τόσο απέναντι στην αγριότητα των πιστωτών όσο και απέναντι στη διαπλεκόμενη ολιγαρχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή