ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βάιντμαν: Κεφαλαιακοί έλεγχοι μέχρι την επίτευξη συμφωνίας

g-vaintman-kefalaiakoi-elegchoi-mechri-tin-epiteyxi-symfonias-2092452

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι εναπόκειται στις χώρες της ευρωζώνης και όχι στην ΕΚΤ να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα.

«Το Ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πακέτο στήριξης…και έχει διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να δείξουν πού βρίσκονται τα όριά τους», είπε. «Χρειάζεται να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα…ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια – και όχι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».