Ν.Δ.: Η ευθύνη στον κ. Τσίπρα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια έκκληση στον πρωθυπουργό να πει το «μεγάλο ΝΑΙ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» απηύθυνε από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο της συμφωνίας, έστω κι αν αυτή στηριχθεί από τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, βαραίνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό.

Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς η ένταση δεν λείπει. Αντιθέτως, η καχυποψία περισσεύει, διότι στις υπάρχουσες επιφυλάξεις για την πραγματική βούληση του Μαξίμου να φέρει μία συμφωνία που δεν θα μπορούν να αρνηθούν οι Θεσμοί, προστέθηκε και η αίσθηση της Ν.Δ. για συνειδητή προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιμερίσει το πολιτικό κόστος και στα υπόλοιπα κόμματα. 

Αλλωστε, σε αυτήν τη γραμμή κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Π. Καμμένου αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η βαριά συμφωνία που πρότεινε η ελληνική πλευρά έχει τη συνυπογραφή της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Στη Ν.Δ. αποτελεί ειλημμένη απόφαση η στήριξη της συμφωνίας, «εμείς πιστεύουμε ότι στη Βουλή η συμφωνία θα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, έστω κι αν κάποιοι συνάδελφοι κατά συνείδηση, από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσουν διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση που ήδη διαφαίνεται είναι βέβαιον ότι θα ενταθεί. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πει το μεγάλο ΝΑΙ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαπραγματευόμενος βέβαια, αλλά αυτός έχει την ευθύνη, αυτός την αναλαμβάνει, αυτός πρέπει να συνεννοηθεί με τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να τηρούν κοινή στάση έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα, αφού μετά τον κ. Μεϊμαράκη το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε και η κ. Φώφη Γεννηματά, ζητώντας αντιστοίχως ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα, επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη δεν υπήρξε, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε λίστα μέτρων, χωρίς όμως κοστολόγηση, προκειμένου αυτά να «μονογραφηθούν» από τους αρχηγούς. Αυτό δεν συνέβη, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για συμφωνία, και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης έσπευσε, μεταξύ πολλών άλλων, να επικαλεστεί τη μαρτυρία του κ. Παυλόπουλου στο ότι ο ίδιος «ήμουν από εκείνους που έλεγαν ότι δεν πρέπει να είναι και πολύ λεπτομερή (σ.σ., η συμφωνία των αρχηγών), για να έχει ο πρωθυπουργός την ευελιξία στη διαπραγμάτευση και η Ελλάδα να είναι στο ευρώ».

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος συγκαλεί αύριο (10:30) το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον προκάτοχό του κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο είχαν το βράδυ της Τετάρτης νέα συνάντηση. Η πλευρά του κ. Καραμανλή φέρεται να διαμηνύει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να παράξει κάθε στήριξη για να διασφαλιστεί η παραμονή στην Ευρωζώνη. Συνεχείς διαβουλεύσεις υπάρχουν και με την πλευρά Σαμαρά, καθώς ο τέως πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων. Στη Νέα Δημοκρατία ανέμεναν χθες την κοινοποίηση από το Μαξίμου της ελληνικής πρότασης, την οποία θα επεξεργάζονταν, πέραν του αρμόδιου τομεάρχη κ Χρ. Σταϊκούρα, και οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, οι οποίοι διαχειρίστηκαν πλάι στον κ. Σαμαρά τις προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή