ΔΝΤ: Μικρός ο αντίκτυπος ενδεχόμενου Grexit στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Μικρός ο αντίκτυπος ενδεχόμενου Grexit στην παγκόσμια οικονομία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα είναι ένα μικρός μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Παράλληλα, ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι ανάλογες κρίσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογα επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, θα πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο, ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε.

Ακόμη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος, διευκρινίζοντας ότι  πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

Βαρύ το πλήγμα για την ελληνική οικονομία από τις τελευταίες εξελίξεις

Επιπλέον, το Ταμείο εκτιμά ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα είναι βαθύ. Μάλιστα, αναφέρει ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Υπενθυμίζεται ότι σ την έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο.

Η Έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.«Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις το ΔΝΤ διαβλέπει ότι κίνδυνοι για την επανεφμάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν υπαρκτοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή