ΠΑΣΟΚ: 10 θέσεις για την κρίσιμη συγκυρία

ΠΑΣΟΚ: 10 θέσεις για την κρίσιμη συγκυρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εθνικής προσπάθειας για διατήρηση της χώρας εντός της Ευρωζώνης, αλλά χωρίς «λευκή επιταγή» στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τάσσεται το ΠΑΣΟΚ. Η κ. Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της στην Ευρώπη. Η κ. Γεννηματά ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση να μείνει εντός της διπλής εντολής που, όπως λέει, έχει λάβει για ΟΧΙ στο Grexit και ΝΑΙ στο ευρώ. Απευθυνόμενη στον κ. Πρ. Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες υποστήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με κορυφαία εκείνη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι: «Είναι μονόδρομος το να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Στη Χαρ. Τρικούπη έχουν προχωρήσει στη σύνταξη ενός κειμένου 10 θέσεων, το οποίο σε σημαντικό βαθμό εξηγεί τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις αυτές έχουν ως εξής: Πρώτον, η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ και να διασφαλίσει την αποφυγή του Grexit. Δεύτερον, τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Πρωταρχική προϋπόθεση είναι η θετική αξιολόγηση της πρότασης της κυβέρνησης από τους θεσμούς. Τρίτον, αν η πρόταση της κυβέρνησης είναι «άτολμη και αναντίστοιχη με τη δραματική συγκυρία», τότε οι θιασώτες του Grexit θα αποκτήσουν «το απόλυτο επιχείρημα» και θα αποκαλυφθεί ότι το Μαξίμου έχει διπλό σχέδιο και διπλή στρατηγική. Τέταρτον, η ελληνική αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει από το Eurogroup του Σαββάτου δίχως συμφωνία.

Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του προς τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμμα της Ευρώπης. Εκτον, τα αποτελέσματα των επαφών της κ. Γεννηματά στην Ευρώπη έχουν στεφθεί με επιτυχία, καθώς «υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα». Εβδομον, τα μηνύματα του κ. Τζιάνι Πιτέλα στο Ευρωκοινοβούλιο και του κ. Μανουέλ Βαλς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναδεικνύουν τη στήριξη της Ελλάδας από τους Σοσιαλιστές. Ογδοον, το ΠΑΣΟΚ «εκπληρώνει με ευθύνη και αποτελεσματικότητα το ιστορικό και πατριωτικό του χρέος». Ενατον, η Ν.Δ. είναι πολιτικά εκτεθειμένη μέσα στην Ελλάδα, διότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την αρνητική και εχθρική στάση των στελεχών του ΕΛΚ από την οποία δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά. Και δέκατον, το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, κορυφώνοντας τις πρωτοβουλίες προς τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης.

Ο κ. Ραγκούσης

Χθες παρενέβη και ο πρώην υπουργός Ι. Ραγκούσης, ο οποίος εκτίμησε ότι η αίτηση της κυβέρνησης στον ESM «είναι το Καστελλόριζο του κ. Τσίπρα». Και τούτο διότι, όπως είπε, αποδέχθηκε στην πράξη πως δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Επίσης, «αποδέχθηκε να υπογράψει Μνημόνιο για να λάβει η Ελλάδα το νέο δάνειο που ζητεί», προκειμένου, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, «όχι να πληρώσει μισθούς και συντάξεις όπως το 2010, αλλά αποκλειστικά για την αποπληρωμή του κατά τα άλλα “επονείδιστου και παράνομου χρέους” της χώρας, καθώς και για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή