Αναδιάρθρωση ενιαίου μισθολογίου, μείωση αμυντικών δαπανών

Αναδιάρθρωση ενιαίου μισθολογίου, μείωση αμυντικών δαπανών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και αλλαγές στις μη μισθολογικές παροχές, στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ φέτος και το 2016 δεσμεύεται να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες στους θεσμούς.

Ειδικότερα, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται:

1. Υιοθέτηση μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έως τον Οκτώβριο του 2015 κάποιο άλλο σχήμα αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο όμως θα έχει ίδιο αποτέλεσμα σε όρους ανταγωνισμού και θα ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα διασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό ιδιοκτησίας από τη ΔΕΗ και την ανεξαρτησία του.

2.  Αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, καθώς και σύνδεση του μισθού με τις ικανότητες, την αποδοτικότητα και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων. Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με τη σχετική νομοθεσία να υιοθετείται έως το τέλος Νοεμβρίου. Πέραν αυτών, η Αθήνα δεσμεύεται να προχωρήσει και στην ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές των μη μισθολογικών παροχών, όπως οι ειδικές άδειες, οι εκτός έδρας δαπάνες κ.λπ.

3. Δέσμευση για μείωση του μισθολογικού κονδυλίου, ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ έως το 2019.

4. Εισαγωγή νέου μόνιμου σχήματος κινητικότητας έως το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

5. Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ το 2016.

6. Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες.

7. Εσοδα από άδειες για 4G και 5G.

8. Αύξηση του φόρου στα VLT’s κατά 30% από το δεύτερο μισό του 2015 και το 2016.

9. Εφαρμογή της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (ΟΟΣΑ Ι), με εξαίρεση τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ξεκινώντας με τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες φορτηγών κ.λπ. Επίσης, πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ ΙΙ.

10. Αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία, ΟΛΠ, ΟΛΘ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την έγκαιρη εφαρμογή του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το μερίδιο που συνεχίζει να κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Στην πρόταση αναφέρεται σαφώς ότι η κυβέρνηση θα λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους και τον νικητή που έχει ήδη προκύψει από τον σχετικό διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή